AM Press Logo
Muzeul Pietrei

România, criticată dur de SUA: Tolerează violurile, violența domestică și corupția la nivel înalt

România tolerează violurile și violența domestică, dar și corupția la nivel înalt. Sunt reproșurile pe care ni le aduc americanii în cel mai recent raport al Departamentului de Stat. Potrivit datelor polițiștilor români pe primele luni ale anului 2024, fenomenul violenței domestice este în creștere în țara noastră, iar numărul de agresiuni este mai mare.

„Violul şi violenţa domestică sunt probleme grave în România, spune ministerul de externe american. Deși avem legi care le pedepsesc, în unele cazuri, guvernul nu a aplicat în mod eficient legislaţia astfel încât să sancţioneze aceste infracţiuni, scrie în raportul Departamentului de Stat. Autorii raportului spun că poliţia nu are proceduri pentru punerea în aplicare și monitorizarea ordinelor de restricție şi că instanțele de judecată au instrumentat foarte puține cazuri de violență domestică. Ni se reproşează şi lipsa de responsabilitate în ceea ce privește supravegherea judiciară şi aici Departamentul de Stat dă exemplu cazul Cătălin Cherecheş, fugit din ţară, deşi era condamnat. Americanii vorbesc şi despre presiunile asupra jurnaliştilor, puse de la nivel guvernamental, şi menţionează cazul Emiliei Şercan. De ce important raportul Departamentului de Stat american? Pentru că deseori e consultat atunci când sunt stabilite relații bilaterale între România și alte țări și de el țin cont și unii investitori atunci când aleg sau nu România”, spune Ioana Ciurlea, jurnalist Digi24.

Potrivit datelor polițiștilor pe primele luni ale anului 2024, fenomenul violenței domestice este în creștere în România, iar numărul de agresiuni este mai mare. În primele luni ale anului 2024 numărul victimelor violenței a ajuns la aproape 14 mii, cu 3 % mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Asta înseamnă că aceste persoane au fost abuzate psihic și chiar fizic de cei apropiați. Cele mai multe dosare au fost deschise pentru loviri sau alte violențe – aproape 60% – în timp ce 12% dintre victime au fost amenințate de agresori. Peste 7.500 dintre abuzuri au avut loc în orașele din România. Cu aproape 1500 de mai mult comparativ cu mediul rural.

Continuarea aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!