AM Press Logo
Muzeul Pietrei

România devine hub-ul energetic al UE. Un cablu subacvatic va lega Asia centrală de Europa, prin țara noastră

 

În urma acordului încheiat sâmbătă la București între România, Ungaria, Georgia și Azerbaidjan, România devine hub-ul energetic al Uniunii Europene. Este un pas important pe care Europa îl face ca să scape de dependenţa energetică de Federaţia Rusă. Și are implicații profunde atât pentru noi, cât și pentru partenerii europeni.

În cursa pentru resurse alternative la energie, în contextul crizei provocate de războiul din Ucraina, liderii României, Ungariei, Georgiei și Azerbaidjanului au încheiat un acord privind construcţia unui cablu subacvatic care va aduce electricitate în Europa din Asia Centrală, prin Marea Neagră.

Interconectorul leagă România de Azerbaidjan, prin Georgia și Marea Neagră. Energia electrică va ajunge către Ungaria și mai apoi spre restul Europei, după ce va tranzita judeţele Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş.

“Suntem prima ţară europeană la care ajunge acest cablu. Va trebui să preluăm această energie care evident este în curent continuu. Şi apoi prin interconectarea pe care o avem cu restul Europei, energia va fi utilizată acolo unde este nevoie pentru că intră pe regulile pieţei interne europene. Nu este energie pentru România, ci este energie pentru acest memorandum de diversificare a acestor resurse de aprovizionare cu energie”, a spus Silvia Vlăsceanu, director executiv, Asociația Producătorilor de Energie Electrică, potrivit stiri.tvr.ro.

România are, astfel, un rol strategic.

“Păstrăm nivelul de securitate în sistem. O energie electrică care provine dintr-o asemenea sursă externă poate să însemne o sursă de stabilitate în sistem și evident o sursă de reducere a costurilor sau a prețurilor în piața noastră de energie”, a spus Ionuț Purica, expert în energie al Academiei Române.

Mai mult aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!