AM Press Logo
Muzeul Pietrei

România impune Ambasadei Rusiei să-și reducă personalul cu 40 de persoane

România a impus Ambasadei Rusiei la București să își reducă personalul cu 40 de persoane – 11 diplomați și 29 de persoane aparținând personalului tehnico-administrativ, potrivit unui comunicat emis joi de Ministerul de Externe.

Se întâmplă după ce, marți, ambasadorul rus în România, Valeri Kuzmin, declarase că relaţiile Rusiei cu România sunt mai corecte decât cu alte ţări din NATO.

„Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federației Ruse la București a fost informat astăzi, 8 iunie 2023, în cadrul unei întrevederi cu secretarul de stat pentru afaceri strategice, asupra deciziei autorităților române de a reduce personalul diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în România prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice și tehnico-administrative a României în Federația Rusă”, se arată într-un comunicat al MAE, citat de b1tv.ro.

Astfel, Rusia trebuie să reducă numărul de posturi din țara noastră cu 51 de poziții – adică cu 21 poziții de diplomat și cu 30 de poziții de personal tehnico-administrativ.

„Diferența între numărul de posturi și numărul personalului aflat efectiv la post se explică prin faptul că nu toate pozițiile de pe schema personalului rus din România sunt în prezent ocupate). Alegerea posturilor ce vor fi reduse și a persoanelor care vor trebui să părăsească România va aparține (în această fază) Federației Ruse, cu respectarea limitărilor aferente fiecărei categorii (diplomați, respectiv personal tehnico-administrativ)”, mai explică MAE în comunicat.

Potrivit Ministerului, numărul de posturi diplomatice și tehnico-administrative ale Rusiei în România va fi redus astfel cu 61%, iar numărul efectiv de personal cu 55,5%.

MAE a mai precizat că măsura a fost luată în conformitate cu prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice și „reflectă nivelul actual al relațiilor bilaterale, reduse drastic de România după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei”.

Rusia are la dispoziție 30 de zile să pună în aplicare decizia, altfel Ministerul român de Externe va retrage acreditarea unor membri ai personalului diplomatic și tehnico-administrativ rus, în vederea respectării plafonului decis.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!