AM Press Logo
Muzeul Pietrei

România, la un pas de o dublă epidemie

În plină criză cu proteste și amenințări în sistemul medical, România este la un pas de a avea o dublă epidemie: de rujeolă, deja declarată, şi în curând de gripă, atrag atenţia medicii. Sunt deja zeci de decese înregistrate din cauza ambelor boli, iar spitalele sunt copleşite.

Într-un nou episod „Pacient în România”, vedem cât de copleșitoare este situația la camerele gardă. „Chiar avem copii în camera de gardă care așteaptă. Nu am niciun loc liber în secție, aștept să mai externăm acum la prânz, dar se vor ocupa imediat”, spune medicul Gheorghita Jugulete de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, potrivit digi24.ro.

„Ni se întâmplă la pacienți prezentați în cursul nopții să trebuiască să rămână camera de gardă până a 2-a zi”, spune și dr. Cătălin Apostolescu. Cine ajunge în această perioadă la camerele de gardă ales spitalelor are senzația că se află în sala de așteptare a unei gări imense. Doar că vorbim despre oameni bolnavi, care ajung la urgență cu forme severe ale unor boli care ar putea fi duse pe picioare dacă pacienții ar fi fost vaccinați. Într-o singură zi, și 300 de bolnavi cu gripă sau rujeolă ajung la spital.

„99% din cei care se prezintă cu gripă sunt nevaccinați. Nu m-am gândit, nu am avut timp până la eu nu ma vaccinez, că eu nu cred în vaccin. Avem tot spectrul de opinii”, spune medicul Cătălin Apostolescu.

De la Institutul Matei Balș mergem la Institutul pentru Sănătatea Mamei şi Copilului. Camera de gardă este și aici un furnicar, plină de copii bolnavi și părinți speriați. În camera de gardă sunt inclusiv copii nou-născuţi. Unul dintre ei este în stare gravă. Personalul medical face tot posibilul să îl ajute.

„Avem și o groază de sugari aici. Au împrumutat de la frații lor care se duc la grădiniță, pentru că, din păcate, avem niște probleme cu mâinile. Nu ne mai spălăm că nu ne mai e frică ca în pandemie. Dar cei care vin sunt în marea lor majoritate bolnavi sever și avem, în principiu, cam o treime din testele făcute de gripă sunt pozitive. Am avut câte 30-40 de cazuri pozitive în fiecare zi și care necesită internare”, spune medicul Mihai Craiu. „Vaccinul este regele neîncoronat al medicinei” Statistica oficială confirmă cât de gravă este situația: 22 de decese din cauza gripei şi 4 din cauza rujeolei. În doar 7 zile au fost peste 100 de mii de infecţii respiratorii. Ce urmează? Cel mai probabil, o epidemie de gripă, spun medicii. „Dacă evoluează în ritmul acesta, e posibil ca săptămâna viitoare INSP sa declare epidemie de gripă”, spune medicul Cătălin Apostolescu.

Gripa și rujeola sunt boli care se manifestă cu forme ușoare dacă pacientul este vaccinat, spun medicii. Mai ales în cazul celor vulnerabili: copii, bătrâni și pacienți cu boli cronice.

Continuarea aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!