Câţiva elevi de la Colegiul Naţional ”Octavian Goga” din Sibiu, medaliaţi cu aur şi argint în 2019, la Olimpiada Geniilor din SUA, concurs la care s-au calificat şi în acest an, dovedesc că pandemia nu este un obstacol imposibil de trecut când vine vorba despre competiţii, provocarea lor fiind acum alta – construirea unui mini-satelit.
Echipa Herotech din Sibiu este alcătuită din şase elevi de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” – Daniel Marpozan, Codrin Muntean, Alexandru Rădac, Sebastian Bleaja, Daniel Vişa, Radu Fleşar. Aceştia sunt coordonaţi de profesoara de Informatică Andreea Demco şi sunt printre puţinii elevi din ţară, care, în această perioadă cu restricţii, reuşesc să-şi urmeze visul.
Dacă pentru majoritatea elevilor pandemia de COVID-19 a însemnat doar cursuri online, cei din echipa Herotech demonstrează de aproape un an că pasiunea pentru roboţi nu are limite.
Astfel, echipa din Sibiu, alături de altele din Braşov, Oradea şi Constanţa, se numără printre participanţii la CanSAT 2021, o competiţie organizată de Agenţia Spaţială Europeană în sistem remote, din cauza pandemiei. Elevii din Sibiu lucrează la un mini-satelit pentru acest concurs.
„CanSAT este un concurs nou pentru noi şi presupune realizarea unui mini-satelit ce este lansat de la o altitudine de aproximativ 1 km. În timpul deplasării către sol, acesta trebuie să trimită şi să prelucreze anumite date specifice precum: temperatura, presiunea sau altitudinea şi să realizeze o misiune ştiinţifică”, a declarat, pentru AGERPRES, Daniel Marpozan.
Herotech a fost admisă în acest an la Olimpiada Geniilor din SUA şi la Summitul Mondial al Roboţilor din Japonia. Liceenii sibieni se mai pregătesc şi pentru First Tech Challenge, un concurs unde în 2020 au fost nominalizaţi cu premiul Collins Aerospace Innovate Award, premiu obţinut pentru cel mai inovativ robot, la faza regională a concursului.
Mai mult pe Agerpres.ro