AM Press Logo
Muzeul Pietrei

România pierde anual 300.000 de persoane. Migrația externă este principalul motiv pentru care populația țării noastre scade

Multime de oameni

România pierde în fiecare an cel puțin 300 de mii de persoane, iar migrația externă rămâne în continuare principalul motiv pentru care populația țării noastre este tot mai puțină. Până la finalul acestui deceniu vom fi mai puțin de 18 milioane, iar până în 2050 vom mai pierde încă 3 milioane de persoane, iar asta va pune presiune pe piața muncii și automat pe sistemul de pensii. Forța de muncă străină adusă din țările asiatice nu este o soluție, deoarece această piață nu este o sursă și pentru angajați calificați.

„În ultimele 2 decenii numărul românilor care au părăsit țara a crescut cu 30%. Recordul a fost în 2007, anul în care România a aderat la Uniunea Europeană, iar granițele țării s-au deschis, fără restricții, pentru peste jumătate de milion de români care au plecat peste hotare. Anul trecut, au emigrat peste 200 de mii de conaționali, cei mai mulți cu vârste între 30 și 34 de ani, iar Spania a fost una dintre destinațiile preferate”, spune MĂDĂLINA CHIȚU – jurnalist TVR.

Germania a fost, în 2022, țara unde au plecat cei mai mulți români, urmată de Italia și Marea Britanie. Dorința unui trai mai bun nu mai este principalul motiv pentru care conaționalii noștri aleg să trăiască peste hotare.

„Din ce în ce mai mulți români aleg să plece pentru că își doresc o experiență de viață într-o societate în care instituțiile publice funcționează eficient, transparent fără a fi dominate de corupție sau de inechitate”, precizează ALINA BOTEZAT – cercetător în economie, Academia Română – Filiala Iași, potrivit stiri.tvr.ro.

Statisticile oficiale mai arată că numărul celor care aleg să studieze în străinătate este în creștere. Numai anul trecut o persoană din trei care a părăsit țara avea între 15 și 25 de ani. Asta va face ca în următorii ani criza de pe piața muncii să se acutizeze, iar presiunea pe sistemul de pensii să crească și mai mult. Iar cum fenomenul migrației nu poate fi oprit, România trebuie să găsească soluții. Iar forța de muncă străină este o variantă.

„Migrația pentru muncă este adesea un instrument strategic foarte important pe care să-l folosim pentru a putea să reglăm nevoile pieței muncii, pe care le au companiile din România. E vorba de personal, țara se poate dezvolta și toți oamenii din România se pot bucura de creșterea generată în acest mod”, spune CHARLES AUTHEMAN – expert în fenomenul migrației.

Continuarea aici

Powered by
ns.fm
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!