• Home
  • Știri
  • România pregătește piloți de F16 în Texas. Col. Brad Orgeron: Este o oportunitate incredibilă, pe care nu o poate oferi niciun program de formare a piloților din lume

România pregătește piloți de F16 în Texas. Col. Brad Orgeron: Este o oportunitate incredibilă, pe care nu o poate oferi niciun program de formare a piloților din lume

avioane f16

România pregătește în baza aeriană americană Sheppard piloți pentru avioanele F-16. Militarii români fac parte dintr-un program al NATO, care se desfășoară într-una dintre cele mai mari baze ale SUA, program la care iau parte încă 13 țări din Alianță.

O echipă a Știrilor TVR a filmat în premieră și în exclusivitate cum se pregătesc piloțîi de top ai celei mai puternice alianțe miltare din lume.

Baza Aeriană Sheppard din nordul Texasului, un loc în care peste 20000 de oameni vin zilnic la serviciu. Din 1981, aici funcționează un program al NATO pentru formarea piloților de vânătoare. România a intrat recent în această asociere. Absolvențîi Academiei Forțelor Aeriene Române trec aici printr-un curs intensiv de puțin peste 1 an.

Radu „Jimmy” Șerban a adunat peste 600 de ore de zbor pe Mig-21 LanceR. Acum este coordonatorul contingentului românesc din Texas. Căpitan comandorul a venit în urmă cu doi ani la Sheppard și este instructor pentru avionul T-6.

Studenții de la Sheppard au parte de cei mai buni instructori. Toate cele 14 țări, inclusiv România au trimis aici oameni cu mare experiență. Printre instructori găsești piloți care au zburat F-22, F-15, F-16, Typhoon, F-35 și, de ce nu, Mig-21 LanceR.

„Fiecare țară a adus aici instructori foarte calificați, cu experiență diversă, inclusiv în luptă. Fiecare dintre studențîi noștri poate învăța de la ei la briefinguri, în instrucția de zi cu zi. Este o oportunitate incredibilă, pe care nu o poate oferi niciun program de formare a piloților din lume”, a spus Col. Brad Orgeron, comandantul programului NATO.

Continuarea aici

Parteneri