România și ”câinii de urmă”

 

Vorbesc telefonic cu Arin, fiu-meu, avocat. Abia a intrat în birou, a deschis pe un program de știri și caută un dosar pe care-l are în lucru. Izbucnește în râs. Nu se poate opri. Auzi, tati, zice el ce aud eu? Nu știu ce auzi. Interlopul Ghenosu, trezindu-se cu mascații la ușă, a fugit în dimineața asta. În urmărire sunt implicate forțe polițienești și un câine de urmă. Păi ce e de râs? – întreb eu ca blegul, cu gândul la motivul pentru care-l sunasem pe fiu-meu și care nu avea nicio legătură cu uriașa acțiune a DIICOT de a distruge rețelele mafiote și care e în plină desfășurare. Păi se înțelege că Ghenosu a luat-o lipăind prin smârcuri desculț, a cotit-o prin stufăriș cu mascații după el. Pierzându-i urma, au luat ”un câine de urmă”. Așa o fi! –zic eu, tot cu gândul în altă parte. Cum să-ți poți închipui că un tip de acest calibru fuge cu mascații după el, bașca patrupedul ”de urmă”! – zice fiu-meu. Un individ de genul ăsta a aflat pe surse că în dmineața asta vin ăia să-l salte și poate nu mai e nici în Europa. Dacă a fugit, a făcut-o cu bolidul lui de lux, cu elicopterul din curte, cu avionul personal. Ce ”urmă” să lase Ghenosu pentru bietul cățel?
Citesc, după discuție, câteva texte despre acel Ghenosu și încerc să aflu ce-i cu ”marea acțiune a DIICOT, plănuită de un an”.

”Clanurile băieţilor răi din România. Ghenosu, cel mai de temut interlop din Dâmboviţa cu legături în alte clanuri. Florin Ghinea este suspectat de infracţiuni cu violenţă, proxenetism, ultraj contra bunelor moravuri sau spălare de bani, săvârşite atât în ţară, dar şi în străinătate A terorizat ani de-a rândul Municipiul Târgovişte, a fost arestat în Franţa… Violenţe pe bandă rulantă. În 2003, oraşul Târgovişte era scena unuia dintre cele mai violente omoruri la comandă. Alexandru Dumitru, zis Bozac, a fost omorât într-un bar cu 11 lovituri de cuţit şi săbii de către cinci indivizi cu cagule. Ulterior, s-a dovedit că patru dintre ei erau locotenenţii lui Ghenosu. Aceştia au fost condamnaţi la închisoare, dar legătura interlopului cu asasinatul nu a putut fi dovedită. În schimb, violenţele marca Clanul Ghenosu au continuat. Intelopul şi-a impus autoritatea prin bătăi sau arme de foc. În ultima anchetă instrumentată de poliţişti, discuţiile dintre Ghenosu şi locotenenţii săi arată felul în care aceştia acţionau. „Ghenosu: Îi puneţi cuţitu-n gât şi-l băgaţi în maşină şi-l ţineţi în maşină până vin eu. Locotenent: Da, da, da. Hai! Ghenosu: Hai, să nu vă scape! Locotenent: Da! Ghenosu: Rupeţi-l! Locotenent: Să-l rupem, nu? Ghenosu: Hai! Locotenent: ”Bine, hai!” În alte cazuri, locotenenţii lui Ghenosu lăsau în urmă victime în pragul comei. „Ghenosu: Da mă! Locotenent: Gata nenicule, s-a rezolvat! Ghenosu: I-aţi dat ca lumea? Locotenent: Da nenicule, a leşinat jos. Ghenosu: Păi scoateţi-l afară şi… Locotenent: Păi l-am scos că…fugea şi zicea..hoţii, hoţii, şi l-am omorât acolo jos toţi. Ghenosu: Da, da.” (Sursa: dosar de urmărire penală) Mare parte din banii adunaţi de Ghenosu provin din cămătărie. Orice zi de întârziere ducea la dublarea sumei. Asta au aflat şi oamenii legii atunci când l-au urmărit pas cu pas. „Ghenosu: Bă, nu mă interesează pe mine. Mie trebuie să-mi aduci banii. Nu mă interesează pe mine ce şi cum, unde ai fost, ce n-ai fost, azi e termenul. Mâine trebuie să-mi aduci bani, să-ţi fie clar. Nu-mi aduci bani azi, ai să-mi dai dublu. N-ai să-mi dai mâine, îmi dai triplu. N-ai, ai să-mi dai de 70 de ori. Te fac până ai să munceşti toată viaţa pentru mine. F: Asta e frăţioare, mâine îţi aduc banii Ghenosu: Mâine mi-i aduci dublu mă băiatule, ai înţeles? Nu bani, îmi aduci dublu, ai înţeles? F: Asta e frăţioare, cum vrei tu.” (Sursa: dosar de urmărire penală)”  conform adev.ro/nif50x.

Distribuie prietenilor

Deci ăsta e cel ”luat prin surprindere” de mascați și urmărit cu cățelul dresat. De râs sau cu totul tragic? Trag nădejde că acțiunea de azi, cam târzior declanșată, mirosind nițel a ceea ce se petrece legat de schimbarea conducerii DIICOT (ministrul Tudorel Toader vrea și la DNA și la DIICOT oameni ”competenți”, agreați de partidul său care din zori și până noaptea luptă ”neicusorule” împotriva corupției și a bandiților!) să nu fie o caricatură pentru imagine politică. Povestea de azi, cu hoții și vardiștii, sper să mai curme ceva din banditismul care face ravagii în țară. Sper. Dacă e doar o spoială cu mascați și câini de urmă care i-au luat mirosul prin bălării unuia suspect de asasinate? Ce voi înțelege de aici? Că se bat clanurile Ghenosu și Ghebosu, sau că politica, prin clanurile ei vorbitoare la televizor, își dispută supremația. Interlopii au șters-o de mult și râd de pe plaje aurite. Aici continuă războiul politic. Parlamentul a mai votat confortabil o lege a Justiției. Opoziția – care nu prea e – se opune și contestă. Dragnea vorbește la televizor din ce în ce mai sigur pe el. Iohannis așteaptă legea s-o respingă. Înmulțiți ”câinii de urmă”, fiindcă aici ne e nădejdea!
Lucian Avramescu