AM Press Logo
Muzeul Pietrei

România, vulnerabilă la Marea Neagră: „Nu poți lăsa litoralul să fie prima linie de apărare a țării“

Foto - centrul de scafandri

Rusia domină Marea Neagră prin nave de luptă și submarine care, în cazul unui atac, ar putea distruge orice țintă din țara noastră și chiar de dincolo de granițele României.

Potrivit adevarul.ro, un ofițer de marină de rang înalt al României trage un semnal de alarmă cu privire la punctele vulnerabile ale României, în contextul războiului ruso-ucrainean și al poziției țării noastre de ultimă graniță a NATO, în calea conflictului.

Contraamiralul (r) Constantin Ciorobea, fost locțiitor al șeful Statului Major al Forțelor Navale, actualmente membru în Consiliul Director al Forumului de Sercuritate al Mării Negre, spune că politicienii apreciază, în mod eronat, că țara noastră nu are nevoie de submarine, cu referire la declarația premierului Marcel Ciolacu care a afirmat că urgențele Ministerului Apărării Naționale sunt cu totul altele.

Contraamiralul apreciază că flancul estic al NATO este bine protejat aerian și terestru, prin detașarea de trupe și tehnică la Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu. Pe mare însă, aliații nu au nicio posibilitate, măcar de a descuraja un potențial atac.

„Spre deosebire de Marea Baltică, vedem că în Marea Neagră au rămas să acționeze numai navele României, Bulgariei și din când în când mai participă și Turcia la câte un exercițiu. Nu avem nave, nu avem submarine, situația de pe Marea Neagră este monitorizată cu mijloacele fără pilot, avioanele de cercetare, dar fără prezența navală, fără prezența submarină”, a declarat contraamiralul Ciorobea pentru “Adevărul”.

Potrivit acestuia, situația respectivă este generată de convenția de la Montreux, din 1936, (statutul strâmtorilor Turciei), convenție care prevede, printre altele, că în Marea Neagră nu pot intra port- avioane, submarine, altele decât ale țărilor care sunt riverane Mării Negre,

În cazul unor exerciții, spune ofițerul de rang înalt, navele militare de suprafață, altele decât cele ale țărilor riverane, pot intra în Marea Neagră, însă nu pot sta aici mai mult de 21 de zile, după aceea trebuie să iasă din Marea Neagră și să intre din nou.

În opinia sa, Rusia deja își exercită această dominație, având flotă de luptă performantă. „Rusia și-a permis să instaureze un raion pentru executarea exercițiilor de lansări de rachete în zona economică exclusivă a Bulgariei, până aproape de apele teritoriale ale Bulgariei, și-a permis să facă control la bordul unei nave aparținând Turciei; acestea sunt niște semnale foarte puternice. În acest moment, Federația Rusă, cumva și cu acordul tacit al Turciei, controlează Marea Neagră și acționează după bunul plac”, a declarat contraamiralul.

Continuarea aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!