AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Românii scot mai mulți bani din buzunar pentru carnea de porc de Crăciun

Preparatele din carne de porc rămân un element de bază pe masa de Crăciun a românilor, iar cererea ridicată duce la creșterea prețurilor în perioada sărbătorilor.

Prețurile la carnea de porc în 2024
În preajma Crăciunului, carnea de porc continuă să fie nelipsită din meniurile tradiționale. Prețurile în acest an sunt ușor mai mari comparativ cu anul precedent. În piețele locale și magazinele mari, costurile diferă în funcție de produs, astfel:

  • Jumătate de porc, fără cap: 15,90 lei/kg
  • Șorici: 20 lei/kg
  • Cârnați proaspeți de porc: 55,9 lei/kg
  • Tobă țărănească: 39,9 lei/kg
  • Mațe de porc (10 metri): 10 lei
  • Stomac porc pentru tobă: 10 lei/kg
  • Slănină afumată: 30 lei/kg
  • Amestec pentru piftie: 15,9 lei/kg
  • Pulpă de porc fără os: 22,9 lei/kg
  • Carne de porc lucru: 17,9 lei/kg
  • Spată de porc: 21,9 lei/kg
  • Cotlet de porc fără os: 28,9 lei/kg
  • Piept de porc fără os: 30,9 lei/kg
  • Ceafă de porc fără os: 36,9 lei/kg
  • Coaste de porc: 28 lei/kg
  • Carne tocată de porc: 27 lei/kg

Rețetă rapidă pentru friptura de porc cu sos de vin

Dacă plănuiești o masă festivă, încearcă o rețetă clasică de cotlet de porc cu sos de vin alb. Ingrediente necesare:

  • 2 cotlete de porc cu os (sau fără os, după preferință)
  • 3-4 linguri de ulei de măsline
  • 150 ml vin alb sec
  • 1 linguriță de amidon (sau o lingură de făină)
  • Sare, piper, pătrunjel proaspăt

Mod de preparare: condimentează cotletele cu sare și piper, apoi gătește-le în tigaie, adaugă vinul și lasă-le să fiarbă la foc mic. La final, îngroașă sosul cu amidon și presară pătrunjel. Rezultatul? O friptură fragedă și aromată, perfectă pentru masa de Crăciun.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!