• Home
  • Știri
  • Romașcanu, despre recunoașterea familiilor LGBT: Protecţia şi recunoaşterea legală va trebui analizată de Guvern, explicată societăţii. Există diferenţe culturale importante între statele membre

Romașcanu, despre recunoașterea familiilor LGBT: Protecţia şi recunoaşterea legală va trebui analizată de Guvern, explicată societăţii. Există diferenţe culturale importante între statele membre

romascanu

Liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, consideră că decizia definitivă a CEDO privind protecţia şi recunoaşterea legală a familiilor LGBT din România va trebui analizată de Guvern, explicată societăţii, iar la nivel european să se înţeleagă că există diferenţe culturale importante între statele membre.

„România şi-a asumat să recunoască căsătoriile între persoane de acelaşi sex din Uniunea Europeană, astfel încât să poată exista drept de şedere în România a celor care au încheiat asemenea căsătorii în alte state, membre UE. Legat de această decizie, va trebui să se discute la nivelul Guvernului şi să vedem care sunt paşii următori. Există evident această direcţie, pe care noi o acceptăm, suntem membri ai UE. În acelaşi timp, aceste lucruri trebuie făcute cu grijă, în timp, şi cu explicarea suficient de clară către societate a ceea ce înseamnă acest lucru pentru că trebuie să înţelegem şi trebuie să se înţeleagă la nivel european că există diferenţe culturale importante între statele membre”, a spus Romaşcanu, miercuri, la Senat, potrivit Agerpres.

Romaşcanu a adăugat însă că România îşi asumă toate obligaţiile care îi revin din calitatea de membru UE, „dar avem şi noi lucruri pe care trebuie să le spunem”.

„Deşi direcţia este acolo, ne asumăm toate obligaţiile care ne revin din calitatea de membru UE, avem şi noi lucruri pe care trebuie să le spunem. O să vedem cum se va interpreta la nivelul Ministerului de Externe, a Ministerului Justiţiei, la nivelul Guvernului această decizie CEDO (…) La orice lucru decis la nivelul Uniunii Europene este firesc ca şi România să adere. Uniunea Europeană şi calitatea de membru în Uniunea Europeană ne-au adus extrem de multe beneficii, sigur, sunt şi lucruri care nu ne convin întotdeauna, dar trebuie să le luăm în calcul. Întotdeauna deciziile sau directivele Uniunii Europene trebuie updatate legislativ în fiecare ţară membră UE”, a adăugat Romaşcanu.

Potrivit senatorului PSD, în acest domeniu este necesar un demers legislativ pentru armonizarea legislaţiei naţionale cu cea europeană.

Parteneri