Sâmbătă, Moșii de Toamnă. Ce e bine să facem pentru morții noștri!

 

Moșii de Toamnă se celebrează, anul acesta, pe 4 noiembrie.
După cum bine știm, ziua de sâmbătă este dedicată pomenirii morților. Și asta pentru că, potrivit scrierilor bisericești, în zi de sâmbătă, lui Iisus Hristos i-a fost înmormântat trupul. Moșii sunt sărbători populare, dedicate, după cum spune și numele, strămoșilor.
Ritualul Moșilor cei Mari sau Moșii de Toamnă este unul dintre cele mai importante. Se crede că, la răscruce de timp, se poate trece foarte ușor din lumea morților în cea a viilor, iar sufletele adormite revin la locurile dragi. Dacă nu găsesc nimic drept ofrandă, se răzbună. Cei ce primesc pomană de la urmași îi ajută pe aceștia să aibă parte de sănătate, de recolte bogate, de bine.
Biserica face slujbe de mijlocire pentru toate sufletele adormite, cu scopul de a obține îndurarea dumnezeiască de a le judeca cu blândețe și de a le așeza în lumea drepților. La aceste pomeniri, obligatorii sunt coliva, colacul, vinul și lumânările. Dar, în funcție de regiune și de posibilitățile materiale ale fiecăruia, pomenile se pot face după bunul plac. Se dau de sufletul răposaților dulciuri, pachete cu mâncare, vase noi, prosoape sau fețe de masă, în urma slujbelor de pomenire făcute la cimitir și acasă. Lumea duce la biserică, pentru sfințit și împărțit, un colac mare, un blid cu colivă și o sticlă cu vin, apoi se duce la cimitir, curăță mormintele și împarte pomeni.

Sursa – libertateapentrufemei.ro