• Home
  • Spiritualitate
  • Sâmbătă, Sfântul Cuvios Alexie, „omul lui Dumnezeu”. Aduce vindecarea celor care cred

Sâmbătă, Sfântul Cuvios Alexie, „omul lui Dumnezeu”. Aduce vindecarea celor care cred

sfantul alexie 1

Sfântul Cuvios Alexie este cunoscut și ca Alexie cel Cald sau „Omul lui Dumnezeu”. Se știe că ar fi trăit prin secolul al cincilea. A dus o viață duhovnicească exemplară. Și-a căpătat renume ca făcător de minuni, dar este considerat și patron spiritual al viețuitoarelor care iernează sub pământ, în scorburi, ascunse. De aceea, data de 17 martie este cunoscută în popor și drept Alexie Boji, Alexiile, Ziua peștelui, Retezatul stupilor sau Ziua șarpelui.
Sfântul Cuvios Alexie este „omul lui Dumnezeu”
Scrierile religioase spun că Alexie a fost fiu de împărat, suflet milostiv și credincios. Deși părinții i-au găsit mireasă pe măsură, el a luat calea pribegiei și a plecat în lume, pentru a propovădui credința în Iisus Hristos. Mica avere pe care o luase cu el a împărțit-o nevoiașilor. A ajuns la mânăstire. Arătându-și evlavia și credința, după moartea starețului, a fost numit înlocuitor. De teamă că nu va reuși să facă față cerințelor funcției, plin de modestie, a revenit pe meleagurile natale. dar nu și-a desconpirat identitatea.
Tatăl său, împăratul, l-a primit. Fără să-și dea seama că e fiul său. Și i-a dat o cameră să locuiască la curtea palatului. Așa se face că a ajuns să muncească pentru propriul tată. Cot la cot cu cei care ar fi trebuit să-i fie de fapt supuși. A asistat neputincios la moartea mamei și a fostei logodnice. Marea minune petrecută în anul 411, la data de 17 martie, constă într-un anunț primit de către Papa și de împărat. Prin care erau înștiințați că-l vor găsi pe „omul lui Dumnezeu”, la o adresă anume.
În același timp, clopotele au început să bată singure. Așa a fost descoperit trupul neînsuflețit al lui Alexie, cu o scrisoare în mână. Astfel, împăratul a aflat că Alexie era fiul său. În semn de prețuire, a fost depus într-o raclă, ca un adevărat sfânt, pentru ca toți credincioșii să i se poată închina și să-și poată găsi la el vindecarea și alinarea. O parte din moaștele Cuviosului Alexie se găsesc în București, la Schitul Dârvari.

Parteneri