Sâmbătă, Sfântul Teodor, Sâmbăta colivelor. Ce se face în această zi

În data de 4 martie, în acest an, este prima sâmbătă din Postul Mare, în care are lor pomenirea morților. Este vorba despre așa-numita Sâmbăta colivelor, zi în care încep Parastasele Postului.
Prima sâmbătă din Post în care se face parastas pentru morți este cea a lui Teodor, cunoscută și sub numele de „Sâmbăta colivelor”. Este vorba despre Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron, cel de la care s-a transmis până azi obiceiul de a se face și împărți colivă.

La un moment dat, împăratul Iulian Apostatul a poruncit să se stropească cu sângele animalelor sacrificate pentru idoli toate produsele din piaţa cetăţii, pentru a întina Postul Mare al creştinilor. Atunci, i-a apărut în vis arhiepiscopului Eudoxie Sfântul Teodor, care i-a spus să fiarbă grâu şi să împartă tuturor locuitorilor, ca să nu mai fie nevoiți să meargă la piață. Zis și făcut.

Astfel, credincioșii au fost feriți de a pica în păcat, motiv pentru care s-a hotărât ca Sfântul Teodor să fie pomenit la finele primei săptămâni din Postul Mare. Este și un moment important de pomenire a morților, motiv pentru care ziua mai poartă numele și de Sâmbăta colivelor, dat fiind că se împarte colivă de sufletul celor adormiți.

Sursa – libertateapentrufemei.ro