Şase jurnalişti, răpiţi în Afganistan

Talibanii au răpit şase jurnalişti care lucrează pentru organizaţii media private şi guvernamentale în estul provinciei Paktia din Afganistan, au declarat sâmbătă oficiali guvernamentali şi talibani, potrivit Reuters, citată de Mediafax.

Reporterii, care lucrează pentru companii de ştiri, radio şi TV, care difuzează ştiri locale în limbile Pashto şi Dari, au fost răpiţi în timp ce călătoreau vineri împreună din provincia vecină Paktika în Paktia pentru a participa la un workshop media.

„Încercăm să negociem eliberarea lor cu talibanii”, a declarat Abdullah Hasrat, un purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei Paktia.

Distribuie prietenilor

Un purtător de cuvânt al talibanilor a confirmat răpirea jurnaliştilor de către luptătorii lor, dar a spus că vor fi eliberaţi în curând.

„Da, mujahedinii noştri (luptători) i-au răpit din greşeală”, a spus Zabihullah Mujahid, un purtător de cuvânt al grupării de insurgenţi extremişti.

„În prezent serviciile mobile nu funcţionează, dar vor fi eliberaţi imediat ce vom stabili contactul cu comandantul local”, a spus el.

Afganistanul a fost în 2018 ţara în care au murit cei mai mulţi jurnalişti, 13, conform Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), iar Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor a anunţat că 16 jurnalişti au fost ucişi anul trecut.