Scandalul OUG pe codurile penale. Zegrean îi aduce aminte lui Toader care se face că a uitat

Augustin Zegrean, fostul preşedinte al CCR, a declarat la Realitatea TV că nu poate fi dată o Ordonanţă de urgenţă în cazul unui proiect de lege pe codurile penale fiindcă legea e în faza finală în Parlament, iar Guvernul vrea să dea o Ordonanță de Urgență pe bucăți de lege, ceea ce indică nerăbdarea, chiar ”disperarea”, conform unor comentatori, a vârfurilor puterii.
.
„Tudorel Toader ştie acest lucru. Constituţional, lucrurile sunt clarificate din 2010. Un proiect de lege aflat în dezbatere parlamentară nu mai poate fi preluat de Guvern, pentru a da o OUG cu acelaşi text”, a precizat Augustin Zegrean.
Dacă legea a fost pornită în Parlament, ea nu mai poate fi preluată de Guvern, explică Augustin Zegrean.
„Legea a fost deja declarată parţial neconstituţională, Dacă Curtea constată că un text e neconstituţional, întreaga lege se întoarce la Parlament. Parlamentul trebuie să pună de acord proiectul de lege cu decizia CCR. Nu se ma poate interveni în niciun fel asupra legii, iar domnul ministru ştie asta. Era la Curte în 2010 când Guvernul a încercat să îşi asume răspunderea, e destul de asemănător cu ce vor ei să faca acum. Atunci Guvernul voia să îşi asume răspunderea cu proiectul legii învăţământului, aflată în dezbatere parlamentară şi Curtea a constatat că e conflict juridic de natură constituţională”, a spus Zegrean într-o intervenție la Realitatea TV.