AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Science: Mai mult de jumătate din populația Pământului ar muri de foame în urma unui război nuclear

Un război nuclear ar perturba atât de mult clima Pământului încât miliarde de oameni ar putea muri de foame, după cum o arată cel mai extins studiu al fenomenului de „iarnă nucleară” realizat vreodată, informează Science, potrivit digi24.ro.

Cu toate că efectele exacte rămân neclare, descoperirea evidențiază pericolele izbcnirii unui război nuclear și oferă date vitale despre felul în care ne putem pregăti pentru alte dezastre globale, potrivit cercetătorilor. Cercetarea a fost realizată într-un moment în care invazia Ucrainei a adus lumea în „una din cele mai îngrijorătoare perioade” în privința pericolului izbucnirii unui război nuclear, potrivit lui Seth Baum, director executiv al Institutului Riscului Catastrofic Global.

Doar criza rachetelor din Cuba din 1962 și incidentul Able Archer din 1983, când Uniunea Sovietică a intepretat un exercițiu militar al NATO drept un atac real, au adus lumea mai aproape de un conflict nuclear decât războiul din Ucraina. Oamenii de știință au știut de mult timp că exploziile uriașe pot arunca în aer destul praf, cenușă și funingine încât să afecteze clima la nivel global.

Muntele Tambora, care face acum parte din teritoriul Indoneziei, a provocat în 1815 cea mai puternică erupție vulcanică din istorie, iar în lunile ce au urmat, materia aruncată în atmosferă a blocat atât de mult lumina Soarelui încât anul 1816 a rămas cunoscut drept „anul fără vară”. Din cauza temperaturilor joase și a lipsei de lumină, culturile agricole au fost devastate, iar foametea a afectat întreg globul. Timp de mai multe decenii, cercetătorii au avertizat că o astfel de catastrofă ar putea avea loc și după un război nuclear, în timp ce incendiile provocate de sutele sau miile de explozii nucleare ar elibera în atmosferă milioane de tone de funingine care ar bloca lumina Soarelui.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!