Școala, în funcție de rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate pacienților COVID-19

Miniștrii Educației și Sănătății au anunțat, vineri, într-o conferință de presă comună, noile reguli de funcționare a școlilor în contextul pandemiei COVID-19. Şcolile și grădinițele trec în online în momentul în care în județele în care se află, rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate pacienților COVID-19 este mai mare de 75%.

Decizia luată joi seara de Comitetul Național pentru Situaţii de Urgentă a fost confirmată vineri de miniștrii Educației și Sănătății.

„Ne-am decuplat atât de rata de incidență a infectărilor, cât și de rata de vaccinare a personalului din învățământ. În prezent, dată fiind specificitatea Omicron s-a propus, s-a explicat schimbarea modului de abordare către gradul de infectare a mediului spitalicesc, pragul este de 75%, care nu este atins în niciunul din județe. Luni, toate școlile și grădinițile din România, din această perspectivă, vor funcționa”, a spus Sorin Câmpeanu, ministrul Educației, potrivit stiri.tvr.ro.

Distribuie prietenilor

„A doua schimbare este suspendarea activităților fizice când sunt 3 cazuri în aceeași clasă timp de 7 zile consecutiv. Se păstrează regula intrării în online a întregii școli atunci când cel puțin jumătate din numărul de clase au activitate fizică suspendată. Suspendarea clasei activității fizice în clasă se face prin decizia Consiliului de Administrație al școlii, suspendarea în toată școala se face prin decizia CJSU, a mai declarat Cîmpeanu.

„Cifre incredibile (de infectări cu COVID-19 în Europa, n.red.). Am reflectat împreună cu INSP să găsim o soluție rezonabilă care să permită deschiderea, funcționarea școlilor, și luarea unor măsuri care să împiedice blocarea sistemului de sănătate. Infecția se transmite și la persoanele vaccinate. Trebuie să înțelegem că sănătatea acestei generații de copii depinde de funcționarea școlilor. Am prevăzut o situație în care școlile dintr-un județ se închid atunci când 75% din paturile destinate COVID-19 sunt ocupate. Situația de astăzi variază între 34% în județul Suceava și Cluj 28%. Pentru București și Ilfov – 16% și la nivel național gradul mediu de ocupare al paturilor este de 16%” a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„De ce 75 % ? Probabil e una dintre întrebări. Pentru că a fost o evaluare a colegilor din sănătate publică care consideră că atingerea acestui prag trebuie să ducă la luarea unor măsuri care să reducă transmisibilitatea brusc și atunci vom solicita această decizie de închidere pentru un interval de timp care să ducă până la scăderea la 70 %. Este important să fie o diferența sensibilă încât atunci când redeschizi școala să nu fii în situația ca săptămâna viitoare să închizi din nou . E important să fie continuitate pentru procesul de învățământ.

De ce 3 cazuri într-o clasă? Pentru că acesta este definiția focarului epidemiologic” a explicat Rafila.