• Home
  • Știri
  • Scrisoare către Sfântul Sinod privind dezideratul unităţii creştinilor în celebrarea Paştelui: Am face un pas important spre mult mai complicata reîntregire a Bisericii Lui Hristos

Scrisoare către Sfântul Sinod privind dezideratul unităţii creştinilor în celebrarea Paştelui: Am face un pas important spre mult mai complicata reîntregire a Bisericii Lui Hristos

lumina inviere 1

Mai multe personalităţi au transmis, duminică, o scrisoare Sfântului Sinod privind dezideratul unităţii creştinilor în celebrarea Paştelui. ”Am face un pas important spre mult mai complicata reîntregire a Bisericii Lui Hristos”, afirmă semnatarii documentului, care apreciază că celebrarea la date diferite afectează viaţa oamenilor.

Scriitorul Adrian Papahagi anunţă că a trimis, duminică, o scrisoare către Sfântul Sinod privind dezideratul unităţii creştinilor în celebrarea Paştelui. Documentul este semnat de mai multe personalităţi.

”Tocmai am trimis către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi către Adunarea Naţională Bisericească o scrisoare deschisă privind dezideratul unităţii creştinilor în celebrarea Paştelui”, anunţă, duminică, pe Facebook, Adrian Papahagi, potrivit news.ro.

În debutul documentului, iniţiatorii afirmă că Primul Sinod Ecumenic, reunit la Niceea în anul 325, una din pietrele de temelie ale Ortodoxiei, a stabilit ca Biserica Lui Hristos, una, universală şi apostolică, să celebreze Învierea Domnului într-o zi de duminică, aceeaşi pentru toţi.

”Din epoca domniei lui Carol cel Mare în Apusul Europei până în secolul al XVI-lea, aşadar şi după regretabila schismă, creştinătatea s-a învrednicit să celebreze Paştele, an de an, împreună. Din nefericire, probleme astronomice, complicaţii computistice şi reaşezări de calendare civile şi ecleziastice, pe care nu le detaliem aici, au făcut ca astăzi creştinătatea să nu mai sărbătorească în aceeaşi zi Învierea Domnului. Atât lumea apuseană cât şi cea răsăriteană s-au încurcat în calcule, greşite sau incoerente şi de o parte, şi de alta”, se mai arată în document.

Potrivit semnatarilor acestuia, ”decalaje de calendar există între Orientul ortodox şi Occidentul catolic sau protestant, şi chiar în interiorul lumii ortodoxe”.

”Conştiinţa nevoii de a unifica data la care sărbătorim Învierea Domnului a existat mereu în interiorul Ortodoxiei (…) Cunoaştem dificultatea de a sincroniza calendarul, care se poate face doar prin dialog interconfesional şi intraortodox, însă aceasta nu scuză sărbătorirea aceluiaşi eveniment la date diferite în diversele Biserici. Din fericire, celebrarea Paştelui la date diferite nu ridică probleme dogmatice, fiindcă toţi creştinii mărturisesc identic Învierea Domnului; din nefericire, ea afectează însă viaţa oamenilor şi creează dezbinare sau probleme”, mai susţin semnatarii scrisorii.

Aceştia afirmă că nu pot fi indiferenţi la aceste aspecte.

Mai mult aici

Parteneri