Coproducția româno-spaniolă „Cadoul de Crăciun”, trofeul pentru cel mai bun scurtmetraj european al anului

Coproducția româno-spaniolă „Cadoul de Crăciun” scrisă și regizată de Bogdan Mureșanu a primit trofeul pentru cel mai bun scurtmetraj european al anului la gala premiilor Academiei Europe de Film.

Până să primească titlul de „Scurtmetrajul European al anului”, pelicula „Cadoul de Crăciun” a avut un periplu festivalier impresionant și numărase deja un total de 52 de distincții.

Pelicula – realizată după o idee de Bogdan Mureșanu – a devenit astfel cel mai premiat scurtmetraj românesc din ultimii zece ani.

Distribuie prietenilor

Poate sunt cei mai bine investiți bani publici românești din ultimii ani, a spus regizorul Bogdan Mureșanu, potrivit libertatea.ro.

În ciuda bugetului mic – din care o parte obținut prin concurs de la Centrul Național al Cinematografiei – regizorul a reușit să realizeze o peliculă autentică ce reușește să transmită teama pe care o simt personajele sale.

Scurtmetrajul „Cadoul de Crăciun” este o comedie neagră despre ultima zi de comunism – 20.12.1989 – în care o familie bucureșteană află că băiatul de 7 ani a expediat prin poștă o scrisoare către Moș Gerilă în care a scris dorința tatălui de a-l vedea mort pe Nicolae Ceaușescu. Evenimentul îl aruncă pe tatăl băiatului într-un vârtej paranoic legat de o potențială condamnare la închisoare. În acest timp ce mama (Ioana Flora) trebuie să fie elementul tampon – cea care-și păstrează cât poate calmul, încercând să-și apere copilul, dar șă-și liniștească și soțul.

Scurtmetrajul este unul special, fiind inspirat de un episod din copilăria regizorului, însă, și mai special este faptul că directorul de imagine Tudor Platon este născut după Revoluție, în 1991. Acesta spunea că dincolo de discuțiile inițiale pe care le-a avut cu regizorul a studiat cât a putut de mult perioada comunistă, pentru a putea înțelege și apoi reda în cel mai mic detaliu atmosfera sumbră.

Mai mult pe libertatea.ro