Se schimbă cărțile de identitate. De la 12 ani poți avea buletin european polivalent care e şi card de sănătate

Europa se pregătește să-și europenizeze cetățenii, după reguli de legitimare și de viață unanim valabile. Actele electronice de identitate vor fi eliberate obligatoriu la vârsta de 12 ani, potrivit unui proiect de ordonanță de Guvern ce vizează alinierea actelor de identitate românești la standardele de la nivelul Uniunii Europene, ce a fost pus în dezbatere de curând.

Noile acte de identitate vor beneficia de elemente de securitate sporită și vor permite cetățenilor să acceseze servicii ale administrației publice fără să se mai prezinte la ghișeu. Ba mai mult, ele vor avea și funcționalitatea de carduri de sănătate.

Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice un proiect de Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Distribuie prietenilor

Prin intermediul acestui proiect se va crea cadrul legal național pentru aplicarea directă a Regulamentului (UE) 2019/1157, astfel ca actele de identitate româneşti să respecte standardele stabilite la nivelul UE, în principal cele care privesc elementele de securitate, se arată într-un comunicat de presă al MAI.

România este obligată să emită acte electronice de identitate începând din luna august a anului 2021, pentru liberă circulație în  Uniunea Europeană.

„Noile acte de identitate vin cu garanţii suplimentare de securitate şi întăresc încrederea instituţiilor publice şi a mediului privat că persoana care prezintă documentul este în fapt titularul acestuia. Astfel, se aduc îmbunătăţiri majore actualului act de identitate (care a fost pus în circulaţie în anul 1997), prin utilizarea unor tehnologii de fabricaţie avansate, a unor elemente grafice de securitate, a unor inserturi de materiale de securitate şi, nu în ultimul rând, prin protecţia IT oferită de mediile de stocare electronice”, arată MAI.

Noul act electronic de identitate va putea fi folosit pentru autentificarea în platforma informatică a asigurărilor de sănătate şi, în aceste condiţii, va asigura „funcţionalitatea de card de sănătate”, iar cetățenii români cu domiciliu în străinătate vor putea să obțină un act electronic de identitate fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România.

Persoanele care vor opta, însă, pentru un document fără cip nu vor putea călători în străinătate, nici în spațiul UE, întrucât nefiind prevăzut cu acel cip în care ar trebui să fie introduse certificatele electronice el nu va putea fi folosit pentru solicitarea de servicii la distanţă.

Producerea noilor acte de identitate se va realiza, centralizat, de către Compania Naţională „Imprimeria Naţională”.

Chiar dacă iniţial pare un exces european de ”înmatriculare”, venind după alte schimbări de acte de identitate, formula este agreată în toate ţările UE şi argumentul ar fi că simplifică viaţa cetăţeanului, scutindu-l de cozi la ghișee și alte tribulații birocratice.

D. Dumitru, AMPress