AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Seiful Apocalipsei, ultima soluție pentru a salva Planeta de la foamete. România păstrează în el peste 250 de „comori”

Foto: Profimedia

La jumătatea distanței dintre Norvegia și Polul Nord, în pustiul înghețat al arhipelagului Svalbard, îngropată în condițiile ideale pe care le oferă permafrostul, se află cea mai mare bancă de semințe din lume, puse la păstrare în caz de război, pandemie sau alte calamități.
Nu este singura bancă de semințe din lume, este mai degrabă un back-up, banca băncilor, unde sunt depozitate eșantioane de semințe din întreaga lume, o ultimă barieră în fața unei eventuale catastrofe ireversibile, notează digi24.ro.

Seiful global pentru semințe este deschis doar de trei ori pe an, pentru a limita expunerea semințelor din depozite la mediul exterior.
Înființat în 2008, seiful acționează ca o ultimă soluție pentru băncile naționale și regionale de gene și a jucat un rol esențial între 2015 și 2019 în reconstruirea loturilor de semințe deteriorate în timpul războiului din Siria.

Băncile de gene pentru semințe sunt instituții care conservă și studiază diversitatea culturilor. Acestea permit cercetătorilor să dezvolte soiuri care sunt rezistente la dăunători, boli și alte adversități. Pe măsură ce ne adaptăm și ne pregătim pentru impacturile cunoscute și necunoscute ale schimbărilor climatice, băncile de gene sunt cheia supraviețuirii agriculturii.

România se numără printre țările care participă la proiectul global de prezervare a fondului genetic vegetal. Potrivit site-ului Svalbard Global Seed Vault, Banca de resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” din Suceava este unul dintre cei 91 de depozitari, care contribuie cu 877 de eșantioane de semințe la Seiful Apocalipsei.

Interesant este că nu toate eșantioanele trimise de institutul din Suceava provin din România, ci doar au fost depozitate la noi și de la noi transferate mai departe. Astfel, printre probele trimise de la Suceava în arhipelagul Svalbard se regăsesc eșantioane de semințe din Afganistan, Albania, Cipru, Germania, Franța, Polonia și altele. Dacă ne referim doar la speciile vegetale românești, ele sunt în număr de 252, potrivit sursei menționate. Printre ele se află grâu, fasole, orz, ovăz, mazăre, secară, ardei, mărar, castravete, dovleac, in, salată, busuioc, mac, pătrunjel, cimbru, muștar, roșii, porumb.

Mai mult aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!