„Seism 2018”. Preşedintele României a decretat, sâmbătă, instituirea stării de urgenţă

 

Preşedintele României a decretat, sâmbătă, instituirea stării de urgenţă, în cadrul exerciţiului naţional „Seism 2018”, se arată într-un comunicat al IGSU, primit de Agerpres.

„În cursul zilei de astăzi, în cadrul exerciţiului Seism 2018, preşedintele României a decretat instituirea stării de urgenţă. Starea de urgenţă reprezintă ansamblul de măsuri excepţionale de natură politică, economică şi de ordine publică aplicabile pe tot teritoriul ţării sau în unele unităţi administrativ-teritoriale care se instituie, în cazul de faţă, în situaţia producerii unor calamităţi care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre”, a menţionat IGSU.

Distribuie prietenilor

Potrivit sursei citate, în primele 12 ore de la declanşarea exerciţiului „Seism 2018”, s-au înregistrat 450 de persoane decedate, iar alte 1.791 sunt rănite.

De asemenea, 3.218 de persoane sunt în continuare dispărute, iar forţele de intervenţie fac eforturi şi pentru localizarea acestora.

„Încă 88 persoane sunt surprinse sub dărâmături, echipele de căutare-salvare ale IGSU, cu mijloace tehnice – buldo-excavatoare, macarale – precum şi echipe canine, fac eforturi susţinute pentru salvarea acestora şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă”, conform IGSU.

Până în acest moment, au fost salvate şi evacuate 215 persoane.

„În cursul zilei de astăzi, forţele de intervenţie, din cele patru baze de operaţii, au acţionat în 26 de zone din Bucureşti şi judeţul Ilfov pentru evaluare, căutare şi salvare de persoane. În urma şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul municipiului Bucureşti, a fost luată decizia ca cele 30.000 de persoane sinistrate existente să fie cazate în taberele organizate de autorităţi, unde li se vor asigura alimente, haine şi produse de igienă personală. Taberele pentru sinistraţi vor fi amenajate în judeţul Ilfov pe stadioanele Pantelimon, Voluntari, Ştefăneşti şi Chiajna. Transportul persoanelor va fi asigurat prin grija autorităţilor”, a anunţat IGSU.

În cadrul exerciţiului, la nivelul municipiului Bucureşti şi judeţului Ilfov, au acţionat pompieri din Bucureşti şi alte judeţe, sosiţi în sprijin cu mijloace tehnice specifice.

Alături de pompieri, au acţionat medici, paramedici, militari, voluntari, precum şi poliţişti şi jandarmi pentru asigurarea ordinii publice.

Conform scenariului, la ora 18.00, a fost activată o linie TELVERDE dedicată aparţinătorilor persoanelor dispărute şi rănite, măsură ce se ia într-o situaţie reală. Această linie telefonică este deservită de personal specializat – psihologi şi asistenţi sociali.

La nivelul municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov, au fost disponibilizate 15.000 de paturi mobile, amplasate în şcoli şi alte instituţii de utilitate publică.

De asemenea, la nivelul spitalelor din Capitală sunt disponibile 365 de paturi adecvate pentru intervenţii chirurgicale.

„La acest moment, persoanele rănite primesc îngrijiri în 9 unităţi medicale din municipiul Bucureşti. De asemenea, în cadrul exerciţiului a fost instalat de către Ministerul Apărării şi spitalul de campanie ROL II, în poligonul Centrului 70 Geniu Aviaţie din Pantelimon”, se arată în comunicatul IGSU, remis sâmbără seara, în jurul orei 21.00.