• Home
  • Știri
  • Senatul prelungește termenul de adoptare a proiectului pensiilor speciale cu 15 zile

Senatul prelungește termenul de adoptare a proiectului pensiilor speciale cu 15 zile

sedinta senat 1

Senatul a prelungit, în plenul de luni, termenul pentru adoptarea proiectului de lege al Guvernului privind reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, de la 45 la 60 de zile.
Pentru această propunere s-au înregistrat 70 de voturi „pentru”, 22 „împotrivă” și o abținere.

Potrivit Agerpres, citată de adevarul.ro, liderul senatorilor USR, Radu Mihail, a afirmat că prelungirea termenului de adoptare în plen, în Senat, prima Cameră sesizată pentru acest proiect, înseamnă „prelungirea agoniei”.

Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a evidențiat, însă, importanța proiectului, precizând că 15 zile de dezbatere în plus sunt necesare unui proiect important.

Proiectul de lege al Guvernului vizează reducerea cheltuielilor cu pensiile şi indemnizaţiile de serviciu, jalon inclus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Modificările propuse de Guvern vizează calculul pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut, stagiul de contributivitate minim fiind similar celui aplicat în sistemul public de pensii.

Potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), 9.680 persoane beneficiază de pensii de serviciu în ianuarie 2023, cu 270 mai puţini decât luna anterioară, cei mai mulţi, respectiv 4.468, fiind beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor.

Parteneri