Serbări la Muzeul Pietrei, sâmbătă, 29 septembrie: Ana Antonia TUDOSE, de la New York, la Sângeru

Pregătim întâlnirea de sâmbătă, 29 septembrie, a Cenaclului ”Serbări la Muzeul Pietrei”, sub conducerea poetului Lucian Avramescu. Vă vom oferi, zilnic, portrete ale  invitaților. Azi, portretul-crochiu al unei tinere pianiste, cu succese care o recomandă nu doar țării, ci lumii,  pe care ni-l trimite Luiza Rădulescu Pintilie, asociată, prin ziarul pe care-l conduce, ”Serbărilor..”. Este  vorba de prahoveanca de 17 ani, Ana Antonia TUDOSE, care nu se sfiește să  vină de la New York să concerteze la Sângeru. (AMPress)

În prezent este elevă a Colegiului de Artă „Carmen Sylva” din Ploieşti, în clasa a XI-a, începând studiul pianului din clasa I, sub îndrumarea profesoarei Anca Florentina Borcea, iar de mai bine de doi ani studiind sub îndrumarea reputatului pianist roman Daniel Goiţi.
S-a remarcat din primii ani de studiu, obţinând numeroase premii la concursuri naţionale de interpretare muzicală, precum şi la etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare.
În urmă cu trei ani a câştigat primul premiu internaţional, în Franţa – premiul I la Concurs Musicale de France-categoria Artisque Superieur, organizat în Centrul Universitar Paris. Au urmat alte importante premii naţionale şi internaţionale, chiar de curând obţinând premiul al III-lea al Concursului Internaţional Piano Talents, organizat la Milano-Italia. De asemenea, a primit recunoşterea a numeroase şi importante instituţii şi organizaţii, devenind, printre altele, bursieră a Fundaţiei pentru Comunitate Mol România, fundaţie care sponsorizează proiectele ei artistice din acest an.

A susţinut primul concert la vârsta de 12 ani, interpretând Mozart sub bacheta renumitului dirijor Ovidiu Bălan, activitatea sa concertistică aducând-o în primul planul multor altor evenimente muzicale de prestigiu. În cadrul festivalului „ Enescu şi muzica lumii „ a cântat alături de Orchestra Junior a Fundaţiei „Tinerimea Română”, sub bagheta tânărului dirijor Gabriel Bebeşelea. Anul acesta, a interpretat, de exemplu, Concertul nr.1 op.11 în mi minor de Fr.Chopin alături de orchestra filarmonicii ploieştene, la pupitrul dirijoral aflându-se Panagiotis Diamantis din Grecia, acelaşi concert susţinându-l şi împreună cu orchestra Filarmonicii din Sibiu-dirijor Alexandru Mija.

Distribuie prietenilor

De altfel, atât de bogata sa activitate muzicală, începută de la o vârstă fragedă, e greu de cuprins în cuvintele unei prezentări, fiindcă include numeroase recitaluri susţinute în ţară şi în străinătate- de la scena filarmonicii ploieştene la Muzeul Peleş şi de la Cazinoul din Sinaia la Teatrul Naţional Bucureşti, unul dintre cele mai importante proiecte ale sale fiind programul de recitaluri realizat în colaborare cu Institutul Cultural Român, în scopul promovării muzicii româneşti şi a valorii şcolii de pian din România. În acest context, a susţinut un recital la Institutul Cultural Român din New York, care s-a bucurat de succes, urmat apoi de invitaţia primită de la Institutul Cultural Român din Paris de a cânta, în anul următor, în cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Culturii Române, iar în următorii doi ani la Budapesta şi Viena. Fără îndoială însă că prezenţa sa pe scena Atheneului Român, în cadrul Stagiunii Camerale a Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, secţiunea „Stagiunea tinerelor talente”, 2015-2016, reprezintă o treaptă importantă în cariera sa de solist, dar şi o apreciere a evoluţiei carierei sale artistice, care impresionează deja.

O evoluţie şlefuită cu atenţie şi în cadrul unui constant program de cursuri de masterclass pe care Antonia le-a urmat cu pianistul român de origine spaniolă Josu de Solaun-câştigător al concursului Enescu-secţiunea pian , în 2014, cu pianistul Florian Mitrea, dar şi cu renumiţii pianişti Andrei Gavrilov , Elisabeth Leonskaja, Viniciu Moroianu. În acest an a început colaborarea cu pianistul italian Pietro De Maria, urmând cursuri în cadrul Scuola Musica Fiesole-Italia.

S-ar cuveni ca multe alte reuşite să fie adăugate prezentării tinerei , talentatei şi atât de dăruite şi de statornice în efortul său de artistă Ana Antonia Tudose .
Cred însă că „portretul” pe care i l-a făcut reputatul pianist Viniciu Moroianu deschide cele mai frumoase şi mai potrivite acorduri ce pot prefaţa momentul pe care Ana Antonia Tudose îl va crea în balconul de deasupra pietrelor şi a publicului prezent la serbările din curtea Muzeului Pietrei, făcând muzica sa şi mai înălţătoare, moment pentru care a ales să cânte: Fr. Chopin – Andante Spianato & Grande Polonaise Brillante,P. Constantinescu – ,,Joc dobrogean – Toccata”, F.Liszt – ,,Un sospiro”.Iată portretizarea unei tinere pianiste , al cărei destin se scrie şi se rescrie atât de frumos şi de prestigios pe clape alb-negre de pian :
” ,,ca pianistă de performanță, s-a remarcat drept un vârf al generației sale. I-am urmărit evoluția artistică, în anii din urmă, în competiții naționale de profil, unde s-a distins prin eficiență pe scenă și stăpânire de sine, în repertorii dintre cele mai pretențioase. Este o tânără artistă cu potențial prețios, cu voință și putere de muncă asiduă și ordonată. În plus, posedă acea atât de importantă dorință de perfecționare, de autodepășire, de diversificare a caracterelor muzicale. A acumulat experiență și un palmares deja important în competiții, concerte cu orchestra și recitaluri. Pentru toate acestea, consider că Antonia merită să fie sprijinită în cariera pe care și-a ales-o, îndreptățind speranțe îndrăznețe”.

Luiza Rădulescu Pintilie, redactor șef al Ziarului Prahova, membru fondator al Cenaclului