• Home
  • Știri
  • Sere agricole: Care sunt avantajele utilizarii lor?

Sere agricole: Care sunt avantajele utilizarii lor?

2. regalfermierul.ro creste rata de succes a gradinii mult dorite si reduce consumul de energie corectat

Serele agricole sunt structuri folosite pentru a retine caldura soarelui prin captarea acesteia in interior, protejand plantele impotriva posibilelor amenintari externe si mentinand temperatura interna controlata in functie de intrarea radiatiei solare.

Acest sistem permite accelerarea proceselor de fotosinteza si de producere a oxigenului, permitand o mai buna inflorire si fructificare, o crestere mai rapida, o productivitate crescuta si o calitate mai buna. Utilizarea serelor agricole este din ce in ce mai frecventa, deoarece permite producatorului sa se adapteze la variatiile climatice, evitand daunele provocate de acestea. In acest articol vom afla cum functioneaza sera si care sunt avantajele utilizarii acesteia.

Cum functioneaza serele agricole?

Functia principala a serelor agricole este de a proteja plantele si de a mentine cele mai bune conditii pentru dezvoltarea perfecta a culturii. Este realizata din materiale transparente precum sticla sau plasticul care permit trecerea radiatiei solare care incalzeste podeaua serei si emite radiatii infrarosii. Aerul din sera este incalzit prin radiatii infrarosii formand curenti de convectie (masele de aer cald se ridica si masele de aer rece coboara).

Caldura care vine de la soare incalzeste masa de aer cald care se ridica de pe acoperisul serei si nu se pierde pentru ca este prinsa.

Ce tip de sera este cel mai bun?

Sere din sticla sunt bine recomandate, deoarece sticla este un material care permite trecerea a 90% din radiatia solara, ceea ce ajuta la retinerea caldurii. Materialul sintetic, la randul sau, retine mai putina radiatie solara.

Serele agricole pot fi utilizate pentru urmatoarele aplicatii:

-Hidroponia;

-Legume;

-Orhidee;

-Rasaduri;

-Eucalipt;

-Flori;

-Piscicultura;

-Ciuperci etc.

Pe langa controlul influentelor externe, organizarea rationala si compacta a cultivarii si plantarii, serele pot:

Cultivare in afara sezonului

Atunci cand cultivatorul nu mai este dependent de sezonalitate, el este capabil sa creasca si sa recolteze diferite specii de plante in afara sezonului. Facand productia voastra sa raspunda cererii consumatorilor, oferind alimente de mai multa calitate si echilibrand preturile pietei.

Sere agricole permit, de asemenea, cultivarea legumelor in locuri care in mod normal au conditii inadecvate, crescand astfel procesul de cerere si oferta al afacerii.

Protectia impotriva  daunatorilor

Plantarea in camp deschis este mult mai supusa atacului daunatorilor si insectelor din sol, chiar si atunci cand este gestionata corespunzator.

Cultivarea plantelor intr-un sistem hidroponic sau in substraturi inerte elimina contactul cu majoritatea acestor agenti patogeni. Cu toate acestea, daca exista o incidenta a daunatorilor, controlul se face mai rapid si mai eficient.

Economie in irigare

Serele agricole permit utilizarea fertirigarii, care este aplicarea de ingrasamant impreuna cu apa. In aceasta tehnica, utilizarea apei este moderata, iar nutrientii reactioneaza mai eficient, generand economii mari pentru afacere. Pe langa evitarea pierderilor de nutrienti prin volatilizare, acestea cresc si randamentul ingrasamintelor, care nu reactioneaza cu substraturile inerte. De asemenea, creste rata de succes a gradinii mult dorite si reduce consumul de energie pe termen lung!

Cresterea calitatii

Plantele cultivate in sere vor fi intotdeauna in climatul potrivit pentru a-si maximiza performanta. Deoarece exista o preocupare in zona legumelor cu privire la culoarea, aroma, mirosul, textura si alte proprietati vizuale. Prin urmare, este foarte important ca plantele sa aiba conditiile potrivite pentru a se dezvolta. In acest fel, productivitatea si profitabilitatea vor creste.

Reducerea pesticidelor

Sere permit sistemului sa aiba o productie mai curata, datorita controlului mai mare al daunatorilor. Astfel, reducerea utilizarii pesticidelor.

Cultura protejata joaca un rol esential in utilizarea pesticidelor, intrucat in ​​randul populatiei exista nemultumiri tot mai mari cu privire la utilizarea produselor chimice in plantatii. Prin urmare, legumele de sera raspund cererii celor mai pretentiosi consumatori.

Durabilitate

In general, serele genereaza un impact mai mic asupra mediului in comparatie cu culturile traditionale. Prin urmare, folosesc rational apa si ingrasamintele si reduc cantitatea de pesticide, facand productia mai curata si mai durabila. De asemenea, poate genera mai putine deseuri, facilitand manipularea.

Plantele care se cultiva in interiorul serei vor avea intotdeauna un climat adecvat, care asigura o calitate si performanta mai mare, in consecinta o rentabilitate mai mare.

Cu o sera vei avea un control foarte cuprinzator al conditiilor de crestere a plantelor, fie pentru gradinarit, fie pentru productia de alimente intr-o viata mai autosuficienta. Poti controla expunerea la lumina soarelui, temperatura, umiditatea aerului, tipurile de substrat de plantare (eliberandu-te de restrictiile impuse de solul din gradina ta), plantele pe care urmeaza sa le plantezi (poti alege specii mai pretentioase, pentru ca vei controleaza-ti mediul si, prin urmare, mai probabil sa reusesti, chiar si crescand specii mai exotice sau in afara sezonului…). In sfarsit, poti decide tot ce este necesar pentru a obtine cele mai bune conditii pentru plantele pe care decizi sa le plantezi!

Am mentionat deja in mod superficial acest avantaj in punctul anterior, dar merita subliniat. Dupa cum am spus, o sera este un mediu controlat in care poti determina temperatura, umiditatea si cea mai favorabila expunere la soare pentru plantele tale. Pe baza acestui lucru, vei putea planta pe tot parcursul anului speciile tale preferate, adaugand chiar si iluminare artificiala adecvata in plantatie daca este necesar.

Daca scopul tau este sa cultivi fructe si legume, acest avantaj este si mai evident. Cultivarea capsunilor intr-o sera, de exemplu, este o garantie de a avea fructe sanatoase si organice pentru o lunga perioada de timp. De asemenea, poti planta dovlecei, rosii si multe altele aproape tot timpul anului. O sera este un refugiu sigur pentru plantele tale! Sub peretii rezistenti din sticla sau plastic, plantele sunt ferite de insecte si animale care au potentialul de a-ti deteriora sau distruge plantele. In plus, vor fi protejate si de conditiile meteorologice mai extreme, cum ar fi ploile torentiale si seceta!

Parteneri