• Home
  • Spiritualitate
  • Sfântul Mare Mucenic Mina. Ritualul de mare folos celor aflați la necaz!

Sfântul Mare Mucenic Mina. Ritualul de mare folos celor aflați la necaz!

sfantul mina 2020 1

Pe 11 noiembrie, în fiecare an, creştinii îl prăznuiesc pe Sfântul Mina.
Despre Sfântul Mare Mucenic Mina se știe că veghează asupra celor păgubiți, ajutându-i să-și recupereze pierderile, asupra fetelor și femeilor părăsite de bărbații iubiți, că scoate adevărul la iveală, precum untdelemnul deasupra apei. Interesant este că, deși considerat alungătorul hoților și tâlharilor, aceștia îl au, la rându-le, drept protector și i se roagă, ca să nu fie prinşi la furat.

An de an, pelerinii din toată lumea se îndreaptă către lăcașurile de cult care găzduiesc sfintele moaște. La Abu Mena, în Egipt, pe locul unde a fost ucis, s-a înălțat o mare mânăstire, un adevărat oraș închinat Sfântului Mina.

La noi în țară, părți din sfintele moaște se află la Catedrala mitropolitană din Iași, la Bisericile care îi poartă numele din Suceava și București. Cei care au nevoie să li se facă dreptate, care sunt implicați în procese îndelungate, fetele care vor să se mărite și nu-și găsesc alesul sau au fost părăsite și toți cei care se simt nedreptățiți vin să se i se roage, căci nu e credincios care să nu fi obținut ce și-a dorit de la Sfântul Mina.

Sfântul Mina a fost creştin, de origine egipteană şi ostaş în oastea împăraţilor Diocleţia şi Maximian care au dat ordin să fie torturaţi şi ucişi toţi creştinii care nu se închină idolilor. Mina se afla sub solda tribunului Fermilian şi văzând ce se întâmplă a renunţat la simbrie şi a plecat în munte, în pustie preferând compania fiarelor decât a oamenilor care se închină la idoli. El pribegea de colo-colo, postind şi rugându-se adevăratului Dumnezeu iar când găsea oameni drepţi şi buni îi învăţa Legea Domnului.

Într-o zi se pregătea serbare mare idolilor în cetatea Cotuanului şi acolo făceau jocuri, cuse de cai şi lupte spre cinstirea zeilor necuraţi la care participa aproape toată suflarea din cetate. Auzind de acele jocuri Sfântul Mina a fost cuprins de râvnă, a lăsat munţii şi pustietatea, a venit în oraş şi a început să-l vestească pe Hristos.

Guvernatorul l-a aruncat în închisoareşi a doua zi la chemat la judecată şi i-a cerut să renunţe la credinţă. Sfântul Mina nu numai că l-a refuzat ci l-a şi certat pentru îndrăzneala lui. Văzând îndărătnicia sfântului l-a torturat cu cele mai rele chinuri pe care le-a putut imagina, l-a decapitat iar trupul l-a aruncat în foc. Creştinii au căutat în resturile focului, au luat ce nu arsese din sfânt, le-au uns cu uleiuri aromate şi le-au cinstit. Mai târziu au ridicat biserică în numele lui şi multe minuni s-au săvârşit în ea.

AMPress

Parteneri