Sfântul Valentin, patronul îndrăgostiților, sărbătorit pe mapamond: „Adu-ţi aminte de Valentin al tău!”

 

Pentru tinerii din multe ţări de pe mapamond, data de 14 februarie a devenit sărbătoarea Îndrăgostiţilor. Cei care au îndrăgit această tradiţie, au dorit să afle istoria sa şi cine este Sfântul Valentin, patronul îndrăgostiților. Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Mucenic Valentin, episcopul Umbriei, la data de 30 iulie.
Ce trebuie să știm despre viața Sfântului Valentin
Sfântul Valentin s-a născut în anul 175 în Italia, în localitatea Interamna (Terni de astăzi, în regiunea Umbria). Sfântul a fost hirotonit preot de Sfântul Felician de Foligno, iar în anul 197, Papa Victor I l-a hirotonit Episcop de Interamna.
Sfântul Valentin a fost apreciat ca un vestit făcător de minuni
Sfântul Valentin a fost apreciat ca un propovăduitor de seamă al Evangheliei. Totodată, Sfântul era recunoscut ca vindecător și făcător de minuni și sunt recunoscute vindecările miraculoase ale Sfântului Valentin. În acest sens, este renumit un caz care a făcut vâlvă în acele timpuri: fratele tribunului roman Frontanus a fost vindecat de o boală gravă, fără leac în acea vreme. După această vindecare spectaculoasă, sfătuit de tribunul Frontanus, vestitul filozof Craton l-a chemat în ajutor pe episcop, atunci când fiul său Cherimon s-a îmbolnăvit de o boală ciudată care îi schimonosea trupul, așa cum susțin documentele vremii. De această dată, Sfântul Valentin s-a rugat pentru sănătatea pacientului său o noapte întreagă. Și minunea s-a împlinit!, deoarece Cherimon s-a însănătoșit complet. După această minune, întrega familie a filozofului și discipolii acestuia s-au botezat.
Ce spune legenda despre Sfântul Valentin
Cea mai cunoscută legendă despre Sfântul Valentin menţionează din ce cauză a apărut conflictul dintre împăratul Claudiu al II-lea şi episcopul Valentin. Claudiu al II-lea era un împărat viteaz, împătimit să poarte războaie şi să-şi învingă rivalii. De aceea, el își dorea să aibă o armată puternică. Preocupat de această strategie, împăratul a observat că soldaţii necăsătoriţi erau mai devotaţi carierei şi mai ambiţioşi, în comparaţie cu soldaţii căsătoriţi. În opinia împăratului, soldaţii familişti puneau pe primul plan familia, problemele căsătoriei şi ale copiilor. Pentru a rezolva problema, împăratul a dat un decret prin care interzicea mariajul soldaţilor, pentru ca aceştia să fie preocupaţi doar de cariera militară. Dar episcopul Valentin a dezaprobat decizia împăratului.
Episcopul Valentin, un sfânt care a protejat dragostea curată
În ciuda restricţiei impuse de împăratul Claudius al II-lea, episcopul Valentin a continuat să-i căsătorească pe ascuns pe creştinii care urmau să meargă la luptă. Episcopul Valentin considera că decretul emis de împăratul Claudius încuraja desfrâul şi dezmăţul printre soldaţii săi. De aceea, episcopul a încercat să-i convingă pe contemporanii săi cât de importante sunt valorile matrimoniale. Episcopul Valentin a protejat dragostea curată dintre tineri, care se împlineşte prin căsătorie. Tot legenda spune că în ciuda poruncii împăratului Claudius al II-lea, episcopul Valentin i-a cununat, în continuare, pe tinerii care plecau în armată și ar fi cununat un păgân cu o creştină. În același timp, se spune că el dăruia tinerilor îndrăgostiţi flori din grădina sa şi că era un renumit vindecător de boli sufleteşti şi trupeşti.
Împăratul i-a propus episcopului să se înroleze în armată
Împăratul i-a propus lui Valentin să renunţe la credinţa sa şi să se înroleze în armata romană. Pentru că a refuzat oferta împăratului, Valentin a fost învinuit de ”cununare religioasă”, a fost întemniţat şi condamnat la moarte. În temniţă, înainte de a fi executat, Valentin a trimis următorul mesaj fiecărei persoane pe care a iubit-o: “Adu-ţi aminte de Valentinul tău!” Preotul Valentin a preferat să moară decât să accepte ca tinerii să trăiască în desfrâu și necăsătoriţi. El a fost executat în noaptea de 14 februarie în anul 273. Moaştele Sfântului Valentin sunt venerate şi în zilele noatre în Biserica Sfântul Valentin din localitatea Terni, Italia.
„Adu-ţi aminte de Valentin al tău!”
La finalul scrisorilor adresate din temniţă, celor pe care i-a iubit, înainte de a fi executat, Sfântul Valentin le adresa o rugăminte: „Adu-ţi aminte de Valentin al tău!”.

Mai mult pe click.ro