AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Sfinții Mihail și Gavril, protectorii dreptății, sunt sărbătoriți pe 8 noiembrie

Credincioșii ortodocși din România și din întreaga lume vor marca pe 8 noiembrie o zi de mare însemnătate religioasă: sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril. Notată cu cruce roșie în calendarul ortodox, această zi este dedicată rugăciunii și reculegerii în cinstea celor doi mari apărători ai creștinilor, simboluri ale dreptății și mesageri ai voinței divine.

Cine sunt Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril?

În tradiția creștină, Arhanghelul Mihail este considerat căpetenia oștilor cerești și luptătorul împotriva răului. El a condus îngerii în lupta contra îngerilor căzuți, în fruntea cărora era Lucifer. Mihail este, de asemenea, protectorul celor care duc o viață dreaptă și apărătorul celor aflați în pericol.

Arhanghelul Gavril este cunoscut ca mesagerul lui Dumnezeu, aducătorul veștilor bune. El este renumit pentru momentul în care i-a vestit Fecioarei Maria nașterea lui Iisus Hristos, simbolizând astfel binecuvântarea și pacea.

Ce este interzis să faci pe 8 noiembrie?

Această sărbătoare impune respectarea unor obiceiuri și tradiții specifice. Există restricții de care credincioșii țin cont, având în vedere importanța zilei:

  • Evitarea muncilor casnice: Este interzisă efectuarea muncilor gospodărești. Se crede că lucrul în această zi atrage necazuri și e un semn de lipsă de respect față de sfinți.
  • Interzicerea cusutului, spălatului și țesutului: Orice muncă fizică de acest tip este considerată nepotrivită, putând aduce nenorociri asupra familiei.
  • Evitarea conflictelor: Se recomandă evitarea certurilor, deoarece ziua este dedicată păcii și unității. Sfinții Mihail și Gavril sunt protectori ai ordinii și armoniei, iar respectarea acestei zile implică menținerea unui spirit împăciuitor.
  • Limitarea călătoriilor lungi: Deși nu este o regulă strictă, tradiția populară sugerează să se evite drumurile lungi, mulți preferând să rămână acasă, în rugăciune și în familie.

Obiceiuri și tradiții populare

Credincioșii aprind lumânări în memoria celor trecuți la cele veșnice, considerând că astfel le luminează drumul spre eternitate. În biserici se țin slujbe speciale în cinstea Sfinților Mihail și Gavril, iar cei care poartă numele lor își sărbătoresc onomastica.

În tradiția populară românească, Sfinții Mihail și Gavril sunt considerați veghetorii hotarului dintre viață și moarte, ocrotind oamenii de rele. Este obiceiul ca în această zi să se împartă pomană pentru sufletele celor adormiți.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!