
Sondaj CURS. Care sunt îngrijorările românilor şi în cine au încredere
Potrivit unui sondaj CURS, 53% dintre români sunt îngrijoraţi de creşterea preţurilor la alimente, la energie electrică, la gaze şi la alte bunuri, în timp ce numai 18% dintre ei sunt îngrijoraţi de războiul din Ucraina.
Conform sondajului, românii se tem cel mai mult de scumpirea alimentelor, a gazelor și a curentului electric. 53% au răspuns în acest sens.
18% dintre cei chestionaţi au răspuns că sunt îngrijoraţi de războiul din Ucraina.
Pe locul al treilea se află corupţia, care reprezintă motiv de îngrijorare pentru 9% dintre cei chestionaţi.
Un procent de 6% sunt preocupaţi de starea de sănătate a populaţiei şi implicit de funcţionarea spitalelor, iar 5% de criza politică şi de certurile între partide.
3% sunt îngrijoraţi de continuarea pandemiei, 2%, de starea învăţământului, 1% de starea agriculturii si 1% de situaţia pădurilor.
Biserica şi Armata rămân instituţiile în care românii au cea mai mare încredere, în timp ce Parlamentul şi partidele politice se situează pe ultimele locuri.
67% dintre români au multă şi foarte multă încredere în Biserică, iar 64% au încredere în Armată.
Pe locul al treilea se află primăriile, în care au încredere 35% dintre cei chestionaţi. 62% au puţină şi foarte puţină încredere.
Mass-media are o cotă de încredere de 27%, BNR – 21%, Guvern – 18%.
Pe ultimele locuri se află Preşedinţia – 17%, Parlamentul – 16%, partidele politice – 10%.
În ce privește opțiunile de vot, 35% ar pune ștampila pe PSD, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Pe locul doi este PNL cu 23% din voturi şi pe trei AUR – 12%. USR ar obține 11%, în creştere cu 3% faţă de sondajul anterior.
Majoritatea românilor consideră inutile coaliţiile de guvernare.
Referitor la alianţa PNL-USR, 4% dintre cei chestionaţi consideră că a fost foarte utilă, iar 19% spun că a fost utilă. Proporţia celor care cred că de fapt a fost inutilă este de 40%, iar a celor care o consideră foarte inutilă este 24%.
În cazul Alianţei PNL – PSD, 6% dintre cei chestionaţi o consideră foarte utilă, iar în opinia a 38% este utilă. Un procent de 31% o o văd ca inutilă, iar pentru 12% este foarte inutilă.
Sondajul a fost realizat la comanda PNL în perioada 28 martie – 11 aprilie, pe un eşantion probabilist, multistadial, stratificat, de 2.750 de repondenţi în vârstă 18 ani şi peste, faţă-în-faţă, la domiciliul respondenţilor. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eşantion: +/-1,9% la un nivel de încredere de 95%.
Sursa – stiri.tvr.ro