AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Sondaj Inscop: PSD, avans de aproape patru procente față de PNL. AUR, peste USR-PLUS

 

Un sondaj realizat de Inscop Research cu privire la intenția de vot pentru partide în perioada mai 2019 – iunie 2021 arată că luna trecută PSD era la un procent de 30,2%, în timp ce PNL era la 26,6%.
Pe a treia treaptă a podiumului nu era USR-PLUS, care avea doar 13,2%, ci formațiunea AUR, care la rândul ei a înregistrat o scădere și a ajuns la 14,2%.

„În mod normal, în primele 6-12 luni după preluarea guvernării, partidele aflate la putere ar fi trebuit să aibă scoruri semnificativ mai mari decât cele obținute în alegeri. Situația este însă diferită, partidele, aflate la putere având o intenție de vot similară sau chiar sub votul de la alegerile din urmă cu 7 luni. Explicațiile sunt mai multe de la climatul de neîncredere determinat de pandemie, până la sincopele activității guvernamentale”, a scris sociologul Remus Ștefureasc, directorul Inscop Research, miercuri, pe Facebook, potrivit b1tv.ro.

El a explicat că datele din iunie 2021 sunt extrase din sondajul de opinie „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” – Partea a II-a, realizat la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group (www.strategicthinking.ro) în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshal Fund of the United States – și finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project (www.truestoryproject.ro).

Datele au fost culese în perioada 1 – 15 iunie 2021, iar metoda de cercetare a fost interviul prin intermediul chestionarului.

Sondajul a fost realizat prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95 %, la un grad de încredere de 95%, mai spune directorul Inscop Research.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!