SOS. Domnule Guvern, salvează iepurele de câmp!

Domnule Guvern, dacă existi şi pentru detaliile “mărunte” ale vieţuirii acestei ţări, care mai are ceva floră şi ceva faună, nu doar campanii electorale şi polemici politice găunoase:

Te anunţ că o specie sălbatică, iepurele de câmp, pe care ani mulţi România l-a vândut viu, pescuit cu plasa pe câmpuri, fiind abundent, Italiei, ţară interesată să-şi repopuleze relieful, aproape că nu mai este. În zone întregi din Oltenia nimeni nu a mai văzut un iepure de câmp de ani buni, cauza dispariţiei – spun oameni din zonă – fiind vânătoarea, devenită o modă, cu ogari. În fapt, braconaj la care au concurat, luându-şi partea, poliţişti, primari, paznici de vânătoare.

În întinse zone din Muntenia, iepurele este o raritate, puţinele exemplare care mai există fiind în aceste zile ţinta unor ample vânători colective. Orice încercare de a-i contacta pe cei îndrituiţi să le stopeze, câţiva ani măcar, spre a nu aşeza iepurele alături de dropie, la specii dispărute, este sortită eşecului.

Distribuie prietenilor

Domnule Guvern, prin ministrul de resort dacă mai e în funcţiune şi nu doar o poză în vitrină, fă gestul de a salva iepurele de câmp, prin măsuri la îndemână, necostisitoare, cum ar fi construirea – cu miliarde de euro – a unei ipotetice autostrăzi preschimbate mereu în ciubuc electoral. Stopează măcelul supravieţuitorilor urecheaţi fără să cheltuieşti ceva. Decât niţel interes! Vânătorii adevăraţi nu se vor supăra, iar tu vei fi votat, mai puţin de cei care fac colosale averi din negustorirea faunei României. Dă un ucaz pe care îl voi considera patriotic şi stopează ACUM, cât se mai află un iepure viu la 1000 hectare de teren, vânătoarea la această urgisită specie. Ţi-o cere un om care a citit de mic literatura vânătorească a lui Sadoveanu sau Turgheniev, care nu trăieşte frisoare când e sacrificată găina spre a deveni ciorbă, şi care nu consideră sportul cinegetic o crimă, mai ales când ursul, de pildă, mutilează şi chiar ucide oameni pe străzi, iar mistreţul desfundă grădinile abia însămânţate.

Domnule Guvern, renunţă la vânătorile tale colective cu participare simandicoasă de miniştri şi parlamentari, cu toţi dragnii tăi, măcar un timp, la iepurele sălbatic. N-o crăpa fierea în domniile voastre de dor de friptură de iepure. Trimiteţi avionul şi cumpăraţi, de la Roma, iepure românesc prin descendenţă dacă avortaţi prin nesatisfacerea unei pofte. Atât am avut de zis. Deocamdată!
Lucian Avramescu