• Home
  • Știri
  • Spania desfășoară un radar aerian în România pentru a întări Flancul Estic al NATO

Spania desfășoară un radar aerian în România pentru a întări Flancul Estic al NATO

fortele aeriene romane f 16 1327x1080 1

Forțele armate ale Spaniei au desfășurat în România un radar de supraveghere aeriană cu rază lungă de acțiune pentru a controla spațiul aerian de pe Flancul Estic al NATO, relatează publicația spaniolă 20minutos, potrivit b1tv.ro.

Conform ministerului spaniol al Apărării, radarul și materialul tehnic au fost expediate din Portul Cartagena pe 10 octombrie cu destinația Constanța, acolo unde au fost dislocați 38 de militari spanioli pentru a menține radarul activ 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână.

Radarul și cea mai mare parte a personalului și resurselor aparțin Grupului de Control Aerian Mobil (GRUMOCA), cu sprijinul personalului și resurselor din cadrul Escadrilei a doua de sprijin pentru desfășurare aeriană (SEADA), unități cu mare experiență.
Pe Flancul Estic al NATO, apărarea aeriană a fost consolidată prin operațiunea de Poliție Aeriană Întărită.

Prin desfășurarea radarului, Spania își reafirmă angajamentul față de pace și securitate internațională, fiind una dintre țările europene care depun cel mai mare efort în cadrul misiunilor internaționale, susține ministerul spaniol al Apărării.

Parteneri