Stand up paddle gonflabil sau rigid? Ce alegem?

Stand up paddle gonflabil sau rigid

Ai testat un stand up paddle în timpul unei vacanțe și ai decis să investești și tu într-un astfel de echipament? În acest caz, la scurt timp, te vei confrunta cu următoarea dilemă: stand up paddle gonflabil sau rigid? Pentru a lua decizia corectă citește rândurile de mai jos.

Paddle este o activitate sportivă care se aseamănă destul de tare cu surful. Se găsesc pe piață atât paddle-uri gonflabile cât și paddle-uri rigide. Cunoscut în egală măsură sub denumirea de paddleboard sau stand up paddle, acesta este unul din cele mai populare sporturi nautice din ultimii ani. Accesibil tuturor, numără milioane de adepți în întreaga lume.

Mulți oameni nu știu, dar paddle-ul este strămoșul polinezian al surfingului! Inițial, era folosit pentru a înfrunta valurile, iar odată ce au reușit să capete experiență, pasionații l-au folosit și în zilele mai calme. Un paddle este, drept urmare, o placă plutitoare pe care te stai în picioare vâslești.

De-a lungul anilor, s-au dezvoltat diverse practici alternative. Unii oameni folosesc un paddle pentru surfing, alții pentru curse de viteză și există chiar un Paddle Yoga.

Echipamentul este relativ simplu, deoarece, pe lângă paddle, va trebui să alegi între un paddle gonflabil sau un paddle rigid. Prima variantă este potrivită pentru publicul larg și utilizatori ocazionali. Cea de-a doua, varianta rigidă, este mai degrabă potrivită pentru pasionații de sporturi nautice care practică în mod regulat această activitate.

Paddle gonflabil

Un paddle gonflabil, așa cum găsești pe https://www.mobilab.ro/stand-up-paddle-boards, este o placă confecționată din mai multe straturi de PVC, dintre care unele sunt chiar întărite cu fibră de carbon. Se poate plia într-o geantă de transport asemănătoare unui rucsac clasic.

Avantajele oferite de un paddle gonflabil

Se poate transporta oriunde cu ușurință: acest paddle este de obicei livrat într-o geantă de transport compactă, care îți permite să o încarci în portbagaj sau chiar să o iei cu trenul sau cu avionul.

Greutate: un paddle gonflabil cântărește între 10 și 20 kg.

Depozitare facilă: ocupă mult mai puțin spațiu decât un paddle rigid.

Preț: mai puțin costisitoare decât un paddle rigid, deși trebuie remarcat faptul că durata de viață este mai scurtă.

Uneori se vinde sub formă de kit, cu o vâslă detașabilă.

Paddle rigid

Paddle-ul rigid este pur și simplu un paddle asemănător unei plăci de surf. Cântărește aproximativ 15 kg și este, de asemenea, echipată cu una sau mai multe aripioare. Baza paddle-ului este din spumă, dar învelișul acesteia poate fi din fibră de bambus, epoxidic, plastic, fibră de sticlă, carbon Kevlar etc. Aceste materiale conferă paddle-ului rigiditate și rezistență.

Un paddle rigid ar trebui depozitat în condiții bune, într-un loc plat. Este mai greu de transportat, dar poți folosi un suport de acoperiș al mașinii.

Avantajele oferite de un paddle rigid

Performanță optimă datorită rigidității sale, centrului de greutate scăzut și rezistenței reduse în apă.

Mai rezistent la șocuri, poate fi reparat mai ușor.

Se pot alege aripioare în funcție de obiectivele de performanță.

În cazul unui impact, paddle-ul rigid nu se scufundă, ceea ce este mai sigur pentru utilizator!

Parteneri