• Home
  • Prima
  • Stareţul unei mănăstiri din vremea lui Ştefan cel Mare, obligat să dea jos termopanele de pe biserică

Stareţul unei mănăstiri din vremea lui Ştefan cel Mare, obligat să dea jos termopanele de pe biserică

manastirea rafaila foto silviu cluci 37 1

Magistraţii Curţii de Apel Iaşi îl obligă pe stareţul mănăstirii Rafaila din judeţul Vaslui să dea jos termopanele montate pe biserica monument istoric.

Stareţul mănăstirii Rafaila din judeţul Vaslui este obligat de instanţă să readucă clădirea Bisericii Naşterii Maicii Domnului la forma iniţială. Decizia aparţine magistraţilor Curţii de Apel Iaşi şi este definitivă.

„Dispune restabilirea de către inculpatul Lupu Virgil a situaţiei anterioare prin îndepărtarea lucrărilor efectuate fără autorizaţie şi revenirea la forma iniţială a monumentului istoric Biserica Naşterii Maicii Domnului din cadrul Mănăstirii Rafaila”, se arată în încheierea de şedinţă, potrivit Mediafax.
În primăvara acestui an, magistraţii Judecătoriei Vaslui i-au dat stareţului un avertisment, explicându-i că dacă decizia rămâne definitivă şi îşi repetă greşeala în decurs de doi ani va fi pedepsit.

Dosarul are ca punct de plecare o autosesizare a Poliţiei de acum câţiva ani.

„Toate intervenţiile care se fac monumentelor istorice se fac în baza unei documentaţii şi în urma obţinerii unui aviz de la Direcţia de Cultură. Acolo intervenţiile s-au făcut fără avizul Direcţiei de Cultură. Sunt mai multe intervenţii la ferestre, la pardoseală, la uşi. Sunt şi ferestre din profil PVC. Toată situaţia putea fi evitată dacă înainte de a face aceste lucrări făcea o documentaţie şi obţinea un aviz”, a declarat pentru Mediafax directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Vaslui, Corina Ursache.

Practic, stareţul a făcut mai multe lucrări de modernizare la biserica monument istoric, fără autorizaţie din partea autorităţilor.
Potrivit Episcopiei Huşilor, vechimea schitului duce spre secolul al XVI-lea.

Parteneri