AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Statul Român, condamnat la CEDO, la 13 ani după ce un taximetrist din Brăila, confundat cu un interlop, a fost împușcat în cap de polițiști

Curtea de la Strasbourg a condamnat Statul Român la plata unei despăgubiri de 65 de mii de euro către văduva unui taximetrist din Brăila. În 2009, tânărul a fost confundat cu un interlop periculos, blocat în trafic şi împuşcat în cap de poliţie. CEDO a sancţionat acum România pentru că nimeni din poliţie nu a fost găsit vinovat pentru moartea unui om nevinovat, notează stiri.tvr.ro.

Sorin Pîrvu, un tânăr taximetrist din Brăila, a fost împușcat în cap, din greșeală, de către polițiști, pe 26 septembrie 2009.
Agenții l-au confundat cu un interlop periculos, căutat pentru uciderea unui bijutier din Italia.

Taximetristul a fost filat mai mult timp, însă era persoana greșită. Omul a fost blocat în trafic de trupele speciale, s-a speriat și a vrut să dea înapoi. Polițiștii au crezut că îi atacă și l-au împușcat.

După 13 ani, nimeni nu a fost găsit vinovat. Au fost mai multe anchete, toate clasate.
Procurorii au considerat ba că a fost un accident, ba legitimă apărare din partea polițiștilor. Acum, CEDO i-a dat dreptate soției și i-a acordat despăgubiri de 65.000 de euro.

În urma deciziei CEDO, România este monitorizată de Comitetul de miniștri al Consiliului Europei.

Înalții funcționari europeni vor să vadă ce măsuri a luat Statul Român pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete, iar vinovații să fie trași la răspundere.
Deocamdată, Poliția și Parchetul au refuzat să comenteze decizia CEDO, urmând să fie dispuse măsuri și comunicate instanței de la Strasbourg.

© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!