• Home
  • Știri
  • Studenții anunță proteste, după ce mai multe companii feroviare au decis retragerea reducerii la achizițiile de bilete

Studenții anunță proteste, după ce mai multe companii feroviare au decis retragerea reducerii la achizițiile de bilete

tren 1 1

Sute de mii de studenți nu mai pot să cumpere bilete de tren la preț redus. Cele mai multe companii feroviare, printre care și CFR Călători, au anunțat că nu mai acordă facilitați până când nu vor fi gata normele de aplicare a noilor legi ale Educației. Și „Metrorex” a luat aceeași hotărâre.

În timp ce reprezentanții Ministerului Educației dau asigurări că problema se va rezolva în cel mai scurt timp, organizatile studențești anunță proteste.

Studenții au avut parte de o surpriză neplăcută la casele de bilete din gări. Au fost nevoiți să cumpere bilete la preț întreg. Prin vechea lege a Educației beneficiau de o reducere de 50%. Noile legi au crescut procentul la 90%, iar măsura trebuia să se aplice din trei septembrie, notează stiri.tvr.ro.

Mulți au nevoie de tren mai mult că niciodată în condițiile în care în această perioadă au restanțe de susținut, caută chirii sau vor să ajungă pe litoral unde sunt prețuri mai mici decât în vârf de sezon.

Unele companii feroviare, dar și „Metrorex”, reclamă că, pentru moment, nu mai pot acorda studenților bilete la preț redus pe motiv că nu sunt gata normele de aplicare ale noilor legi ale Educației.

Patru companii feroviare printre care și operatorul de stat CFR Călători au anunțat că nu mai acordă studenților reduceri la achiziția biletelor de tren. În schimb, o companie feroviară privată acordă în continuare reducerea de 50% în baza vechii legi a Educației, iar o alta reducerea de 90% în baza noilor legi ale Educației.

Compania feroviară privată care anunțase că menține reducerea de 50% a revenit asupra deciziei și vrea să acorde prețuri mai mici cu 90%. Reprezentații Autorității pentru Reforma Feroviară consideră însă că toți operatorii trebuie aplice această reducere.

Oana Țînțar, preşedinte, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România: „Important e să fie adoptată cât mai rapid, dar vom pune presiune în continuare pe operatorii feroviari, iar studenții sunt mai mult ca sigur deschiși să facă acest lucru chiar și prin a merge în gări și la sediile operatorilor”.

Elevii și liceeni beneficiază în continuare de transport gratuit din partea companiilor feroviare.

Parteneri