• Home
  • Știri
  • Suedia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene pentru o perioadă de șase luni

Suedia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene pentru o perioadă de șase luni

suedia

Suedia preia de azi preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. De următoarele 6 luni depind şi speranţele ţării noastre de a intra în Spaţiul Schengen, pentru că Suedia este ţara care poate pune din nou pe agenda Consiliului JAI extinderea Spaţiului de liberă circulaţie cu România şi Bulgaria.

Logo-ul şi priorităţile preşedinţiei suedeze
Priorităţile preşedinţiei suedeze reflectă poziţiile pe care Suedia le-a susţinut în mod tradiţional în UE, dar răspund şi provocărilor geopolitice şi economice actuale cu care se confruntă Uniunea, conform site-ului guvernului suedez, https://www.government.se/

Securitatea-unitatea, rezilienţa-competitivitatea, prosperitatea (tranziţia energetică), valorile democratice şi statul de drept sunt temele aflate în centrul viitoarei preşedinţii suedeze, a transmis prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, într-un discurs la 12 decembrie, în Riksdag (parlamentul suedez), când a prezentat programul preşedinţiei suedeze a UE începând cu 1 ianuarie 2023.

În ceea ce priveşte domeniul afaceri externe, Suedia va acorda atenţie sporită situaţiei din Ucraina şi procesului de extindere a UE. Cu privire la economie, preşedinţia suedeză va depune eforturi pentru unitate în actuala situaţie dificilă de criză. La capitolul afaceri interne, viitoarea preşedinţie se va axa pe politicile migraţiei, pe combaterea crimei organizate, a terorismului şi a extremismului violent. Pe zona politicilor sociale, a locurilor de muncă şi sănătăţii, Suedia arată că se va axa pe reducerea riscului de sărăcie şi excluziune socială, ca urmare a ultimelor crize: pandemia, criza energetică şi creşterea inflaţiei. În plus, preşedinţia suedeză va promova activ obiectivele UE, pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050, în paralel cu creşterea competitivităţii, a ocupării forţei de muncă, a producţiei de alimente şi a sănătăţii şi bunăstării. În acest sens, punerea în aplicare a Pactului ecologic european va fi pe agendă în prima jumătate a anului 2023, informează site-ul preşedinţiei suedeze, https://swedish-presidency.consilium.europa.eu/.

Mai mult pe stiri.tvr.ro

Parteneri