• Home
  • Prima
  • Summit UE Sibiu:”Este un summit fără Brexit, iar toată lumea răsuflă uşurată”

Summit UE Sibiu:”Este un summit fără Brexit, iar toată lumea răsuflă uşurată”

sibiu summit 2

Liderii ţărilor din Uniunea Europeană vor încerca joi să afişeze o imagine de unitate în cursul unui summit consacrat viitorului post-Brexit al UE, care are loc la Sibiu, unde vor deschide de asemenea cursa pentru posturile-cheie din instituţiile comunitare, comentează AFP.

Reuniţi în formula de 27, fără premierul britanic Theresa May, şefii de stat şi de guvern au convenit să evite să discute despre Brexit, subiect care a dominat multe dintre ultimele lor întâlniri.

„Este un summit fără Brexit, iar toată lumea răsuflă uşurată”, a subliniat un înalt responsabil european, chiar dacă data limită pentru divorţul cu britanicii, prevăzută iniţial pentru 29 martie, a fost încă o dată amânată, acum pentru 31 octombrie.

„Trebuie revenit la agenda europeană”, a insistat preşedinţia franceză.

Cei 27 vor începe prin a dezbate rolul UE pe scena internaţională, agitată de o nouă înăsprire a sancţiunilor americane împotriva Iranului. Teheranul ameninţă să renunţe la anumite angajamente ale acordului în dosarul nuclear din 2015 dacă europenii nu îl vor ajuta să iasă din izolarea economică.

Liderii europeni se vor concentra apoi pe ‘agenda strategică’ internă a următorilor cinci ani.

Data aleasă, 9 mai, corespunde cu aniversarea declaraţiei susţinute de francezul Robert Schuman în 1950, când a propus crearea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), viitoarea UE.

La Sibiu, cei 27 ar urma să se limiteze la adoptarea unei scurte declaraţii de „10 angajamente”, calificate ironic drept „10 porunci” de un diplomat european.

Acest principii generale ar urma să includă promisiunea de a apăra o Europă unită, „de la Est la Vest, de la Nord la Sud”, ai cărei membri vor fi mereu „solidari între ei în caz de nevoie”.

Mai mult pe AGERPRES

Parteneri