AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Surse: Ce variante de funcții în UE sunt pe masă pentru Klaus Iohannis la finalul mandatului. Ultimele scenarii vehiculate la Bruxelles

Liderii UE discută în aceste zile funcțiile de top din instituțiile europene, iar președintele Klaus Iohannis nu apare ca o variantă pentru ”top jobs”, așa cum sunt cunoscute în jargonul Bruxelles-ului. În schimb, pentru acesta ar exista ca variantă de lucru un mandat de Reprezentant special al UE pentru Ucraina, la pachet cu o altă funcție de conducere într-o instituție UE, au declarat pentru G4Media, surse europene.

O decizie urmează să fie luată de liderii europeni doar după ce aceștia se vor pune de acord asupra marilor funcții, unde sunt favoriți Ursula von der Leyen (Comisia Europeană), Roberta Metsola (Parlamentul European), Antonio Costa (Consiliul European) și Kaja Kallas (Înalt Reprezentant pentru Politica Externă).

Dacă președintele Iohannis va fi desemnat Reprezentant special al UE pentru Ucraina, aceasta nu va fi o funcție propriu-zisă, ci va însemna un mandat de reprezentare, o însărcinare cu caracter mai degrabă simbolic, potrivit surselor citate.

Acest mandat simbolic ar urma să fie dublat de o altă funcție într-o instituție controlată de Uniunea Europeană.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!