• Home
  • Știri
  • Surse: Cresc salariile primarilor și președinților de consilii județene. CCR respinge o sesizare a USR

Surse: Cresc salariile primarilor și președinților de consilii județene. CCR respinge o sesizare a USR

judecatori 1

Curtea Constituţională a României a respins sesizarea USR privind legea de majorare a indemnizaţiilor primarilor şi şefilor de consilii judeţene, potrivit unor surse Digi24.

Așadar, rămâne în vigoare proiectul de lege care prevede majorarea salarială pentru primari și președinți de consilii județene, care a fost votat în 27 septembrie 2022. De majorare vor beneficia și vicepreședinții, precum și angajații din administrațiile locale.
Uniunea Salvaţi România a sesizat CCR cu privire la legea prin care coaliţia PSD – PNL – UDMR majorează cu până la 2.000 de lei indemnizaţiile pentru primari şi preşedinţii de consilii judeţene. Este vorba despre Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 115/2022 pentru completarea art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Sesizarea a fost semnată şi de deputaţii Forţa Dreptei şi nu împiedică majorarea salariilor celorlalte categorii de bugetari, care s-a făcut de la 1 august prin OUG 115/2022, în vigoare în acest moment, a precizat USR. Potrivit USR, actul normativ cu care a sesizat CCR nu indică sursa de finanţare, aşa cum prevede art. 138 alin. (5) din Constituţie.

USR a invocat şi încălcarea prevederilor constituţionale referitoare la desfăşurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor, în condiţiile în care actul normativ a fost adoptat cu două zile înainte să expire termenul stabilit pentru depunerea amendamentelor.

După majorări, primarul Capitalei, de exemplu, ar urma să primească cu 2.200 de lei brut mai mult. Salariile primarilor din mariile municipii vor crește cu 1.650 lei brut, până la 17.250 de lei brut, cele ale primarilor orașelor mari vor ajunge la 13.800 de lei (+1.300 de lei), iar edilii comunelor mari vor ajunge să câștige 11.500 de lei brut, față de 10.500 în prezent.

Continuarea pe digi24.ro

Parteneri