AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Surse: Cum vor arăta noile grile de impozitare și deduceri din Codul Fiscal

Liderii coaliției au decis măsurile fiscale care vor fi introduse în noul Cod Fiscal. Acestea includ deduceri pentru veniturile mici, creșterea accizelor la alcool și tutun, creșteri de TVA. De asemenea, va crește impozitul pe jocurile de noroc.

Astfel, vor exista deduceri de impozite pentru veniturile până în 4500 de lei, urmând ca impactul bugetar al acestei măsuri să fie de 3 miliarde de lei pe an până în 2023, potrivit surselor digi24.ro.

Tinerii cu vârste până în 26 de ani vor beneficia de deduceri de 15% din impozitul pe venit, în valoare maximă de 383 de lei.

De asemenea, vor exista deduceri pentru familiile care au copii, în sumă de 100 de lei pentru fiecare copil, dacă aceștia sunt la o formă de învățământ. De la 4 copii, în sus, impozitul pe venit va fi zero. Deducerea se va aplica doar unuia dintre părinți.

La contractele part time, contribuțiile vor fi similare cu cele ale salariului minim pe economie, dacă există un singur contract.

Vor fi exceptați elevii și studenții cu vârste până la 26 de ani, persoanele care urmează o formă de ucenicie, pensionarii care beneficiază de pensie din sistemul public, persoanele fizice care realizează venituri din salarii având mai multe contracte de muncă cu timp parțial sau întreg și valoarea cumulată depășește salariul minim pe economie, persoanele cu dizabilități.

După digitalizarea ANAF s-ar putea introduce gradual impozitul pe venitul global, care este un pas spre trecerea la impozitul progresiv.

În coaliție au fost decise de asemenea creșteri de accize. Astfel, de la 1 august va crește acciza la țigări cu 31 de lei (60 de bani pe pachet), iar de la 1 ianuarie va crește cu 20% și acciza la alcool, cu 6 bani pe litru.

La combustibi, accizele rămân neschimbate, cu condiția ca paritatea leu-euro sa nu scadă.

Au fost decise de asemenea creșteri de TVA. Astfel, pentru restaurante, servicii de catering și hoteluri, taxa pe valoarea adăugată crește de la 5% la 9%. Pentru băuturile cu zahăr, TVA crește de la 9% la 19%.

Pentru locuințe se va plăti TVA de 5% doar pentru o locuință până la plafonul de 600.000 de lei și până în 80mp2 utili.

În ceea ce privește tranzacțiile imobiliare ale persoanelor fizice, se trece la impozitare de 1% pentru o locuință deținută timp de peste 3 ani și impozit 3% pentru imobile deținute mai puțin de 3 ani, cu excepția moștenirilor.

De asemenea, se elimina cota forfetară pentru impozitul pe venit din chirii.

Vor fi modificări și în ceea ce primește impozitul pe proprietate. Nu se va mai face diferență între persoanele fizice și persoanele juridice. Se va face o clasificare între porprietăți rezidențiale, unde cota de impozitare va fi de 0,1-0,2% și nerezidențiale, unde cota va fi de 1-1,3%.

În ceea ce privește microîntreprinderile, a fost decisă reducerea pragului de impozitare de la 1 milion de euro la 500.000 de euro. De asemenea, o persoană va putea deține controlul la cel mult 3 microîntreprinderi și vor exista limitări ale obiectului de activitate. De asemenea, microîntreprinderile trebuie să aibă cel puțin un angajat.

Impozitarea dividendelor crește de la 5% la 8%.

Mai mult aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!