• Home
  • Știri
  • Surse guvernamentale: OUG pentru ieftinirea alimentelor, adoptată joi. Lista produselor și cum se face limitarea adaosului comercial

Surse guvernamentale: OUG pentru ieftinirea alimentelor, adoptată joi. Lista produselor și cum se face limitarea adaosului comercial

supermarket

Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24.ro că actul normativ pentru limitarea adaosului comercial la alimentele de bază va fi pus în transparență mâine dimineață, iar măsurile se vor aplica pentru o perioadă de 3 luni.

Sursele citate spun că este vorba despre o OUG care va ajunge în Parlament, unde este posibil ca termenul de aplicare să se prelungească.

La procesator, prețul de achiziție al materiilor prime se va face la un cost de producție cuprins într-o fișă de cost, în care sunt incluse cheltuilelile directe și indirecte, pentru a nu afecta activitatea, și după întocmirea fișei de cost se poate pune un adaos comercial de maximum 20% .

În prezent, adaosul este cuprins între 10-45%.

Ca activitatea să nu fie afectată, s-a introdus în lanțul care participă la ieftiniri și distribuția, care are costuri operaționale, și poate aplica un adaos de maximum 5%, dar va fi cumulat pe lanț, iar pe lanț adaosul nu poate fi mai mare de 5% față de prețul de achiziție de la procesator.

În ceea ce privește supermarketurile: Produsul intră la un preț în supermarket, care are costuri operaționale. Magazinele vor avea toate costurile incluse în prețul produsului, cu amortizare și reparații magazine, iar marja de adaos comercial e de maximum 20%.

Pe perioada actualului act normativ sunt suspendate taxele prevăzute în legea practicilor comerciale neloiale (privind remiza și risturne).

Schema se aplică și produselor de import, pornind de la fișa de cost.

Fermierii nu vor fi afectați.

Ieftinirea va duce la reducerea prețului la raft pentru alimente.

OUG va fi adoptată în ședința Guvernului de joi, și se aplică de la 1 August pentru 3 luni.

Continuarea pe digi24.ro

Parteneri