• Home
  • Știri
  • Surse: România ar putea fi obligată să plătească miliarde de dolari despăgubire companiei Gabriel Resources

Surse: România ar putea fi obligată să plătească miliarde de dolari despăgubire companiei Gabriel Resources

rosia montana

România ar putea fi obligată să plătească cel puțin două miliarde de dolari despăgubire companiei Gabriel Resources în urma deciziei Tribunalului de Arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID), așteptată pe 10 februarie.

Potrivit gandul.ro, surse politice au declarat că autoritățile române caută deja surse financiare după ce riscă să piardă procesul intentat de compania miniera pentru aurul de la Roșia Montană, în urma scandalului prin care locația a fost introdusă în patrimoniul UNESCO. Oficialii statului ar fi început să lucreze deja la scenarii pentru plata acestor despăgubiri, ceea ce ar da o lovitură dură bugetului de stat.

Subiectul ar fi fost discutat miercuri în ședința de Guvern, oficialii așteptându-se ca România să fie obligată sa plătească cel puțin două miliarde de dolari, au declarat surse guvernamentale pentru Digi24.ro.

Sursele citate au declarat că cei care ar trebui să plătească sunt „Dacian Cioloș și cei care au provocat scandalul Roșia Montană”, existând la nivelul Guvernului o mare nemulțumire legată de efortul financiar pe care România trebuie să îl facă, având în vedere problemele deja existente cu deficitul bugetar excesiv. În procesul cu statul român, Gabriel Resources, care deține Roșia Montana Gold Corporation (RMGC), a solicitat inițial prin actele depuse la dosar despăgubiri în valoare de 3,3 miliarde de dolari.

Compania a anunțat, într-un comunicat de presă, că tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) a declarat procedura închisă pe 14 septembrie 2023. „Compania a inițiat arbitrajul în fața ICSID în iulie 2015, în temeiul tratatelor bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România, ca urmare a refuzului ilegal al României de a autoriza proiectul minier de la Roșia Montană din România”, a afirmat compania.

Gabriel Resources a depus în 2015 o cerere de arbitraj internaţional şi a solicitat României daune în valoare de câteva miliarde de dolari, deoarece Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană în urma protestelor de stradă.

Continuarea aici

Parteneri