AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Suspiciune de antrax la o fermă de vaci din Iași. Trei angajați s-au îmbolnăvit și sunt internați în spital

Alertă la o fermă de vaci din județul Iaşi. Trei angajați sunt suspectaţi că au antrax cutanat. Sunt internaţi acum, iar unul dintre ei a fost operat. La fermă au fost luate primele măsuri de izolare. Miercuri sunt aşteptate rezultatele analizelor de laborator. Dacă vor fi pozitive, toate animalele vor fi sacrificate.

Potrivit stiri.tvr.ro, ferma din Iepureni, o localitate aflată la circa 30 de kilometri de Iași, are peste 130 de vite. Vineri, patronul și doi angajați au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași cu semne și simptome specifice bolii antrax cutanat. Au fost internați, iar acum sunt în stare stabilă.

Dr. FLORIN ROŞU, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi: „Pacienții au fost evaluați, internați și s-a inițiat tratamentul specific imediat. Din nefericire, unul dintre pacienți a avut nevoie și de intervenție chirurgicală”.

Patronul spune că în urmă cu aproape două săptămâni a cumpărat câteva vite din judeţul Botoşani. La scurt timp, una dintre acestea a murit, nu se știe din ce cauză, pentru că în urma analizelor nu s-a descoperit nicio boală.

La fermă au ajuns și inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare.

GABRIEL CIOBANU, directorul executiv al DSV Iaşi: „Au fost găsite aproximativ 130 de capete, unele fiind identificate, altele nu. Pe o pășune, concesionate de către proprietar. Animalele nu prezentau semne de boală. În schimb, în împrejurimea pășunii, au fost găsite până la data actuală nouă cadavre de bovine, de la care au fost recoltate probe”.

Cunoscuta în popor drept “Buba Neagră”, antraxul este o boală infecţioasă gravă, cauzată de o bacterie toxică, foarte rezistentă și care apare de obicei la animale. Poate fi deosebit de gravă pentru oameni.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!