Tăriceanu nu dă două parale pe opinia Comisiei de la Veneția. Tudorel Toader e mai nuanțat

Călin Popescu Tăriceanu nu dă două parale pe opinia Cimisiei de la Veneția, calificată drept ”politică” șli ”subțire”. Iată ce a declarat telefonic la Romînia rv, duminică:

„Un astfel de document, denumit ‘opinie preliminară’ nu trebuia făcut public, pentru că el presupune că urmează să fie modificat. Nu ştiu care sunt procedurile prin care se ajunge la opinia preliminară, dar prima remarcă pe care vreau să o fac pe fond – acest document este un document care din punct de vedere juridic mi s-a părut extrem de subţire. Este un document politic, este o opinie politică exprimată din partea Comisiei de la Veneţia. Nu e normal. Comisia de la Veneţia trebuia să analizeze subiectele de ordin juridic, nu opţiunile politice. (…) Comisia de la Veneţia tratează lucrurile acestea cu o superficialitate care pe mine mă sperie. Efectiv mă sperie. În ceea ce priveşte opţiunile politice pe care le avem noi în domeniul politicii penale, în domeniul organizării Justiţiei, cred că filtrele pe care le-am avut şi care au funcţionat, inclusiv la Curtea Constituţională, au fost suficiente’.

Luni, ministrul Tudorel Toader a fost ceva mai nuanțat în privința criticilor formulate de Comisia de la Veneția care cere schimbarea unor paragrafe din noile legi ale Justiției, inclusiv cel legat de înființarea unei comisii politice care să-i judece pe procurori. Toader, care face parte din Comisie, a spus că e gata să contribuie la formularea unui răspuns, dacă i se va cere.

C. Zamfir, AMPress