AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Tăvălugul scumpirilor, greu de oprit. FMI: În majoritatea țărilor inflația nu va reveni în ținte până în 2025

Tăvălugul scumpirilor este greu de oprit și nu doar în România, ci și în alte state europene. Fondul Monetar Internațional avertizează că nu vom scăpa prea curând de creșterea prețurilor. Motiv de îngrijorare atât pentru autorități, cât și pentru sindicaliști, care se tem că salariile angajaților vor avea de suferit. Experții FMI estimează că inflația va scădea simțitor și va reveni în țintele stabilite abia în 2025.

România va avea o inflație de peste 10% la sfârșitul anului și de aproape 6% în 2024, potrivit celui mai recent raport al Fondului Monetar Internațional.

Estimările FMI sunt mai pesimiste decât cele ale Băncii Naționale, care prognozează o inflație de doar 7% anul acesta și de 4,2%, anul următor. Situația este valabilă și în cazul altor state europene, avertizează reprezentanții FMI.

”Prognozăm că în Uniunea Europeană creșterea economică va scădea de la 3,7% anul trecut, la 0,7%, în 2023, după care va urma o ușoară revenire. În majoritatea țărilor inflația nu va reveni în ținte până în 2025”, a spus Kristalina Georgieva, director general, Fondul Monetar Internaţional, potrivit stiri.tvr.ro.

Și oficialii europeni sunt îngrijorați de evoluția inflației în creștere.

”Trebuie să gestionăm datoriile publice, să le reducem gradual, trebuie să reducem inflația, dar în același timp avem foarte multe investiții și trebuie să păstrăm puterea de cumpărare”, a precizat Paolo Gentiloni, comisar european pentru Economie.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!