AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Tensiuni în Coaliţie, după ce premierul Ciolacu ar refuza numirea liberalului Mircea Abrudean la Secretariatul General al Guvernului

Abia s-a instalat noul Executiv şi au apărut deja tensiuni în coaliţie. Neînţelegerile vizează propunerea liberalilor pentru postul de Secretar General al Guvernului. Marcel Ciolacu ar fi cerut o altă nominalizare, fiind nemulţumit de Mircea Abrudean, care până acum a fost şef al Cancelariei premierului. Subiectul a fost dezbătut intens într-o şedinţă a coaliţiei, dar nu s-a ajuns la niciun acord.

Nicolae Ciucă, președintele PNL și al Senatului: „(n.r., întrebare: Ce se întâmplă cu dl. Abrudean? Dl. Ciolacu nu e de acord cu numirea dânsului la SGG și aveți un vot în Biroul Permanent Național, pe această temă). O să discutăm toate aceste chestiuni”.

Potrivit unor surse, citate de stiri.tvr.ro, una dintre mizele războiului dintre PSD și PNL ar fi înființarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice, structură care va pune sub controlul premierului și al Secretarului General companiile și regiile autonome cu capital de stat din întreaga țară.

Solicitarea PSD de schimbare a propunerii pentru șefia Secretariatului General al Guvernului a tulburat apele în coaliție și a creat tensiuni în PNL, mulți liberali solicitând liderilor să nu cedeze presiunilor.

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL: „Mircea Abrudean este susținut de PNL ca Secretar General al Guvernului. În continuare, PNL se comportă ca un partid matur și consideră că și colegii noștri de coaliție se vor comporta ca atare. Nu am nicio îndoială că domnul Marcel Ciolacu va cântări foarte serios. Vă asigur că nu vom ceda la acest lucru”.

Bogdan Matei, senator PSD: „Este pe protocol, această funcție revine PNL și așa va fi. Se va face și această nominalizare. Poate va fi domnul Abrudean, poate nu va fi. Nu cred că premierul Nicolae Ciucă, pentru că a fost în mandatul lui, ar fi avut un om care n-ar fi avut toate avizele necesare pentru a îndeplini această funcție”.

Secretarul General al Guvernului are rang de ministru și este numit și revocat din funcție prin decizie a premierului. Asigură relația cu ministerele și alte instituții din administrația publică centrală și locală. Este ordonatorul principal de credite al Guvernului, dar și pentru instituțiile finanțate prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!