• Home
  • Prima
  • Tensiuni în USR. Cioloș amenință cu demisia. Barna îl acuză de „aroganță”

Tensiuni în USR. Cioloș amenință cu demisia. Barna îl acuză de „aroganță”

ciolos si barna 1

Frământările din ultima perioadă din USR au explodat, joi seara, într-o ședință a Biroului Național în care Dacian Cioloș a amenințat că demisionează dacă partidul nu va fi de acord cu programul său politic propus în ședință. Dan Barna l-a acuzat pe acesta că vrea partidul „pe persoană fizică” și că „nu poate să meargă așa”. Ruptura din USR are legătură cu lupta pentru putere, în condițiile în care forul de conducere al partidului este controlat de „Team Barna” după alegerile de anul trecut.

Potrivit digi24.ro, în ședința de joi seara, Dacian Cioloș a propus Biroului Național un program pentru perioada 2022-2024 care prevede o serie de reforme interne printre care schimbarea statutului, schimbarea secretarului general și numirea acestuia prin concurs, diminuarea puterii Biroului Național prin externalizarea deciziilor și oprirea excluderilor pe motiv de „delict de opinie”.

„Voi cere votul colegilor din BN pe acest program în ședința de luni. Este un plan cu acțiuni de strategie externă, dar și cu măsuri de coerență internă, toate cu propuneri și termene clare de implementare”, le-a transmis Cioloș, liderilor USR.

Surse din partid au declarat pentru Digi24.ro că programul lui Cioloș a fost trimis conducerii la ora la care trebuia să înceapă ședința, iar în ședință Cioloș a spus că va demisiona dacă programul său nu va fi acceptat.

Despre reformele propuse de Cioloș, Dan Barna spune, într-un mesaj intern, că au inteția de a muta decizia partidului în afara forului de conducere ales statutar. Acesta îl acuză pe președintele USR că îl „incomodează” majoritatea.

„Alegerile noastre de după fuziune ne-au adus în situația în care tu ai câștigat Președinția. Am recunoscut fair rezultatul. În același timp, nu ți-au plăcut rezultatele alegerilor pentru Biroul Național. Am aflat și din presă că majo¬ritatea te incomodează. Am pus asta pe seama perioadei de acomodare. Astă seară am aflat însă că, în opinia ta, nimic nu funcționează, că totul trebuie schimbat. Propui ca partidul să fie condus din afară. Comitete și comisii care organizează partidul, care fac numiri. Cine anume? Nu știm. Practic ne propui golirea de sens a USR și înlocuirea cu comitete și comiții”, a scris Barna, într-un mesaj intern.

De partea cealaltă, Cioloș acuză luptele interne mărunte și „lipsite de maturitate politică”.

„De la preluarea mandatului nu am timp de altceva decât de stins incendii zilnice iscate din conflictele interne”, i-a răspuns Cioloș. „Unele absolut lipsite de sens și de o imaturitate politică pe care o vom regăsi în fiecare sondaj public. Dar perfecte pentru a deraia întreaga construcție politică și a oferi celorlalte forțe politice oportunitatea de a ne submina constant. Am devenit o formațiune politică pasionată de viața internă de partid și captivă conflictelor interne atât de puternic încât uităm că misiunea noastră este aceea de a oferi alternative cetățenilor, nu de a ne certa și contra între noi”, a scris președintele USR.

Parteneri