• Home
  • Spiritualitate
  • Testamentul ÎPS Pimen: „După ce voi fi băgat în mormânt și oamenii vor pleca, să se audă, mai încet, așa, în surdină, Marșul funebru, de Chopin, Balada lui Ciprian Porumbescu, …”

Testamentul ÎPS Pimen: „După ce voi fi băgat în mormânt și oamenii vor pleca, să se audă, mai încet, așa, în surdină, Marșul funebru, de Chopin, Balada lui Ciprian Porumbescu, …”

pimen suceava 1

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a murit în noaptea de 19 spre 20 mai, după ce a pierdut lupta cu noul coronavirus. Într-un interviu acordat anul trecut pentru Monitorul din Suceava, ÎPS Pimen a spus că vrea să fie înmormântat în Bucovina, pentru că acolo a trăit cei mai frumoşi ani din viaţa sa.

ÎPS Pimen a povestit atunci cum a făcut pregătirile pentru momentul înmormântării sale: „Sicriul mi l-am pregătit. Este din lariță. L-am pregătit frumos, m-am așezat în el, am văzut că încap. Ștergarele le-am pregătit, lumânărele le-am pregătit, mai trebuie să fiu pus în sicriu și băgat în mormânt. Și-am zis că după ce voi fi băgat în mormânt și oamenii vor pleca, și va rămâne doar groparul, să se audă, mai încet, așa, în surdină, Marșul funebru de Chopin , Balada lui Ciprian Porumbescu, ceva din Rapsodia  lui George Enescu și un bucium. Sau două buciume. Să fie… Să cânte așa, mai în surdină… Pentru că este prea frumoasă Bucovina și prea frumoase cântecele noastre românești. Sunt dumnezeiești! Și am zis să fie și o trăistuță, în care să pună câteva fotografii cu copii și adulți îmbrăcați în portul național. Aceste imagini nu vor pieri niciodată în fața lui Dumnezeu! Și eu când mă voi prezenta în fața lui Dumnezeu voi spune că aceștia sunt oamenii cu care am trăit și care m-au ajutat să trăiesc frumos. Pentru că multe am învățat de la ei, chiar și de la copii”.

AMPress

Parteneri